Apple tipu customer memperlahankan model Iphone lama dari Iphone 7 kena saman.

CUPERTINO – Dua pemilik iPhone yang berpusat di Los Angeles menyaman Apple pada hari Khamis, sehari selepas Syarikat gergasi teknologi Silicon Valley mengaku mmperlahankan model Iphone yang lama untuk mengelakkan beteri iphone mati secara tiba tiba.

Plaintif Stefan Bogdanovich dan Dakota Speas, yang kedua-duanya pelajar di sekolah undang-undang USC, memfailkan tuntutan mahkamah di Mahkamah Daerah Pusat California.Mereka berhujah bahawa Apple memasang ciri baru untuk mengawal iPhones lama tanpa izin pemilik. Mereka juga mendakwa ia sengaja mengganggu telefon untuk merosakkan mereka, yang menjadi “faktor penting dalam menyebabkan (pemilik iPhone) untuk menggantikan iPhone, membeli bateri baru, atau kehilangan penggunaan iPhone mereka.”

Apple tidak segera bertindak balas pada hari Khamis apabila diminta untuk memberikan komen.

Sebagai pemilik iPhone untuk “beberapa tahun,” Bogdanovich dan Speas sedang membuat tindakan berkelas nasional dan California bagi mereka yang memiliki model iPhone lebih awal daripada iPhone 8.

Mereka memfailkan tuntutan mahkamah itu selepas Apple mengakui pada Rabu untuk kali pertama ia memasang satu ciri tahun lepas untuk model iPhone 6, 6S dan SE yang mempunyai bateri terdegradasi dan tua, untuk mengelakkan penutupan yang tidak dijangka. Walau bagaimanapun, ciri ini mengurangkan kuasa pengkomputeran iPhone untuk mengurangkan penggunaan kuasa bateri.

“Matlamat kami adalah untuk memberikan pengalaman terbaik kepada para pelanggan, termasuk prestasi keseluruhan dan memanjangkan hayat peranti mereka,” kata Apple dalam satu kenyataan kepada beberapa saluran media. “Tahun lepas kami mengeluarkan satu ciri untuk iPhone 6, iPhone 6 dan iPhone SE untuk melancarkan puncak serta-merta hanya apabila diperlukan untuk mengelakkan peranti dari tidak disangka-sangka mematikan semasa keadaan ini. Kami telah memperluaskan ciri itu ke iPhone 7 dengan iOS 11.2, dan merancang untuk menambah sokongan untuk produk lain pada masa akan datang. ”Kenyataan itu menarik reaksi yang meluas di media sosial. Ia juga menimbulkan spekulasi oleh beberapa tentang sama ada Apple melambatkan iPhone lama untuk menekan pengguna untuk menaik taraf ke model yang lebih baru.

Bogdanovich dan Speas mendakwa Apple melanggar kontrak tersirat dengan mereka dan pemilik iPhone lain dengan “sengaja melambatkan model iPhone yang lebih tua apabila model baru keluar dan dengan gagal mendedahkan dengan betul” ketika mereka membeli iPhone mereka.

Bogdanovich dan Speas, yang diwakili oleh Firma Undang-undang Wilshire yang berpangkalan di Los Angeles, berhujah bahawa Apple tidak pernah meminta mereka untuk membenarkan pemasangan ciri ini dan tidak memberi mereka pilihan untuk memilih atau tawar-menawar cara untuk mematikan ciri tersebut.

Apple menipu ramai pelanggannya tanpa sedar. sebab itulah Apple model lama lebih mudah lagging dan mudah “bateri kong” jika tidak diupdate IOS Baru.

Kepada pengguna iphone jangan update IOS terbaru kerana ianya memperlahankan peranti anda.

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!