Askar Indonesia masuk Sarawak, culik 5 orang Malaysia dan minta tebusan rm10000.

Lima orang warga Sarawak yang ditahan dengan tembakan, dibongkar, ditangkap dan diculik untuk tebusan, didakwa oleh anggota tentera Indonesia yang menceroboh wilayah Malaysia minggu lepas. Lima, berumur antara 15 dan 64, menuai kayu di hutan Wong Rangkai berhampiran Kampung Danau Melikin, 400 meter dari sempadan Serian-Kalimantan, sekitar tengah hari pada 11 Disember ketika mereka didatangi oleh dua orang lelaki dalam pakaian tentera.Kedua-dua mereka bersenjata dengan senapang serangan Pindad SS-1 5.56mm, senjata utama standard Tentera Nasional Indonesia (TNI). The New Times Times baru-baru ini telah melaporkan bahawa lima orang itu diserang hendap di tapak tersebut, yang terletak berhampiran kawasan ladang kelapa sawit WFM Melikin di Balai Ringin.

Setelah mengamankan mereka, orang Indonesia memaksa mereka ke dalam Toyota Hilux mereka, yang diletakkan berhampiran, dan memerintahkan mereka untuk mengembara ke sempadan Kalimantan ke pos komando Indonesia di Sg Enteli.Tentera menuduh mereka mencuri kayu dari pihak Indonesia.

Kuala Lumpur telah menghantar satu nota protes ke Jakarta yang mengutuk serangan dan penahanan rakyat Malaysia oleh pasukan keselamatan Indonesia. Nota protes itu dihantar melalui kedutaan Indonesia di sini pada hari Jumaat.

Sepanjang perjalanan ke pos arahan mereka, askar-askar itu mengugut lima orang warga Sarawak dan mengancam untuk menembak mereka jika mereka menentang.Pada satu ketika, salah seorang daripada dua tentera melepaskan dua peluru untuk menunjukkan bahawa mereka benar benar serius.

Di pangkalan itu, orang-orang Sarawak terpaksa mengakui mencuri kayu di sebelah Indonesia dan diperintahkan untuk berbogel. Kepala mereka ditutup dengan tudung hitam.

NSU melihat laporan polis yang mendakwa bahawa tentera merotan mereka di belakang dan kaki mereka, selain menumbuk mangsa. Lima orang terpaksa mengumpul air dari sungai untuk para askar.

Kayu telah dikumpulkan oleh lima penduduk kampung sebelum diserang oleh dua lelaki bersenjata dipercayai tentera Indonesia berhampiran Kampung Danau Melikin di Sarawak.
Daripada lima, tiga orang telah ditangkap semalam oleh askar, manakala dua, yang bersaudara, dibebaskan kira-kira jam 4 petang, dengan syarat. Mereka didakwa diugut untuk memberitahu keluarga tebusan untuk menyerahkan RM10,000 dan dua mesin gergaji kayu berantai pada malam itu.Mereka telah diberi amaran sekiranya memaklumkan tentera Malaysia di Kem Tentera Balai Ringin atau pihak berkuasa Malaysia yang lain. Sekiranya mereka melakukannya, kawan-kawan mereka akan dibunuh.

Kedua-duanya, bagaimanapun, mengambil keputusan dan pergi terus ke kem Balai Ringin. Barisan komunikasi ditubuhkan dengan orang Indonesia dan rundingan untuk pembebasan tahanan bermula. Ini membawa kepada pembebasan tiga lelaki pada hari berikutnya.

Tentera Indonesia menyerahkan lebihan tahanan itu kepada penduduk kampung pada 14 Disember.
Turut diberitahu bahawa Tentera Malaysia dipaksa membuang segala senjata sebelum masuk ke pos gerakan tentera Indonesia untuk mengambil tebusan.Mesyuarat kedua ditubuhkan pada jam 2 petang pada 14 Disember, di atas sempadan Malaysia, 200 meter dari pos gerakan tentera Indonesia di Sg Enteli, untuk mengatur kembali pickup tebusan. Kali ini, ia diketuai oleh komander Briged Infantri ke-3, yang beribu pejabat di Kem Penrissen di Kuching.

Orang Indonesia, yang semuanya bersenjata, dipimpin oleh wakil ketenteraan dari konsulat Indonesia di Kuching.

Laporan mengenai insiden tersebut berkata, polis Sarawak dan tentera Malaysia mengesahkan bahawa “culik dan ragut” tersebut berlaku di sempadan Malaysia.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!