Bill Gates bukan lagi orang terkaya dunia , Bezos lintas dengan lebih 40 billion .

Jeffrey Preston Bezos adalah seorang usahawan teknologi Amerika, pelabur, dan dermawan. Beliau adalah pengasas, pengerusi, dan ketua pegawai eksekutif (CEO) Amazon.


Bezos dilahirkan di Albuquerque, New Mexico, dan dibesarkan di Houston, Texas. Beliau lulus dari Princeton University pada tahun 1986 dengan ijazah dalam bidang kejuruteraan elektrik dan sains komputer. Beliau bekerja di Wall Street dalam pelbagai bidang yang berkaitan dari tahun 1986 hingga awal 1994. Dia mengasaskan Amazon pada akhir 1994 di perjalanan jalan lintas negara dari New York City ke Seattle. Syarikat itu bermula sebagai kedai buku dalam talian dan telah berkembang ke pelbagai produk dan perkhidmatan, termasuk streaming video dan audio. Ia kini merupakan syarikat jualan dalam talian terbesar di dunia, serta pembekal perkhidmatan infrastruktur awan terbesar di dunia menerusi lengan Perkhidmatan Web Amazon.

Bezos menambah minat perniagaannya apabila beliau menubuhkan syarikat Asosiasi Blue Aster pada tahun 2000. Penerbangan ujian Asal Blue berjaya mencapai ruang pada tahun 2015, dan Blue merancang untuk memulakan angkasa lepas suborbital komersial seawal lewat tahun 2018. Dia membeli The Washington Post dalam 2013 untuk wang tunai US $ 250 juta. Bezos menguruskan pelaburan perniagaan lain menerusi dana modal terokanya, Ekspedisi Bezos.Pada 27 Julai, 2017, beliau menjadi orang terkaya di dunia apabila nilai bersihnya dianggarkan meningkat kepada lebih dari $ 90 bilion. Kekayaan Bezos melepasi $ 100 bilion buat kali pertama pada 24 November 2017, dan dia secara rasmi ditetapkan sebagai orang terkaya di dunia oleh Forbes pada 6 Mac, 2018, dengan nilai bersih $ 112 bilion. Jutawan pertama dalam indeks kekayaan Forbes, dia dinamakan sebagai “lelaki terkaya dalam sejarah moden” selepas nilai bersihnya meningkat kepada $ 150 bilion pada Julai 2018.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!