BNM Haramkan Bitcoin di Malaysia.

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia mengeluarkan amaran keras bahawa mata wang digital tidak sah di negara ini.

Bank pusat berkata institusi kewangan juga tidak menyediakan pengaturan untuk perniagaan mata wang digital.

Ia menasihati orang ramai untuk menilai dengan berhati-hati risiko yang berkaitan dengan urusan dalam mata wang digital.

“Ini termasuk risiko yang timbul daripada turun naik yang tinggi dalam harga, kekurangan pasaran mendalam dan kelemahan serangan siber yang boleh mengakibatkan kerugian besar.”

Dalam hal sebarang pertikaian atau kerugian, pengguna mata wang digital tidak akan dilindungi oleh undang-undang perbankan yang ada.

Bank pusat melakukan transaksi dalam mata wang digital yang lebih telus di negara ini.

Ini adalah dengan mengambil tanggungjawab pelaporan mengenai perniagaan penukaran mata wang digital di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Perolehan Akta Kegiatan Undang-undang 2001 (AMLA).

Langkah ini, tambahnya, tidak bermakna ia mengawal selia mata wang digital. ”

Bank Negara semalam mengeluarkan perundingan awam, draf pendedahan mengenai tuntutan.

“Ini bertujuan untuk memastikan langkah-langkah berkesan disediakan terhadap risiko pembiayaan pengubahan wang haram / keganasan yang berkaitan dengan penggunaan mata wang digital dan meningkatkan ketelusan aktiviti mata wang digital di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.

Dasar yang dicadangkan menetapkan tanggungjawab, keperluan dan piawaian undang-undang yang penukar mata wang digital yang akan ditakrifkan di bawah Jadual Pertama AMLA, mesti dijalankan sebagai institusi pelapor, ia menambah

“Peningkatan ketelusan juga akan berfungsi untuk mengelakkan penggunaan mata wang digital untuk jenayah atau aktiviti yang menyalahi undang-undang. Penukar mata wang digital juga harus mengisytiharkan butirannya kepada bank sebagai institusi pelapor, “katanya.

Bank Negara berkata kegagalan untuk mengisytiharkan butiran mereka sebagai institusi pelapor atau mematuhi kewajipan pelaporan mungkin tertakluk kepada penukar mata wang digital kepada tindakan penguatkuasaan dan ketidakpatuhan seperti yang disediakan di bawah AMLA serta penamatan atau penolakan penggunaan perkhidmatan kewangan yang berpotensi Malaysia.

Penyerahan obligasi pelaporan tidak dengan apa-apa cara menandakan kebenaran, pelesenan, pengesahan atau pengesahan oleh bank mana-mana entiti yang terlibat dalam penyediaan perkhidmatan pertukaran mata wang digital, tambahnya.

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!