Cara yang betul untuk masuk kedalam masjid.

Artikel ini adalah untuk muslim dan bukan muslim.
“Masjid-masjid Allah hanya dikekalkan oleh orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat dan mendirikan sembahyang dan memberi zakat dan tidak takut kecuali Allah, kerana diharapkan bahawa mereka itu akan mendapat petunjuk.” [Al-Quran 9:18]1
Menyelidiki masa sembahyang. Lawati laman web masjid (dengan melakukan carian web) dan cari masa masa yang disenaraikan. Masjid ini boleh dipenuhi hingga 30 minit sebelum waktu shalat.
Jika anda menghadapi masalah mencari laman web masjid atau waktu sembahyang, rujuk laman web seperti IslamicFinder.org dan Salah.com.
Pada petang Jumaat, solat berjemaah (Salatul Jum’ah) berlaku. Oleh itu, ia mungkin lebih ramai pada masa ini.

2
Ambil kasut anda apabila masuk. Letakkannya di rak yang disediakan oleh masjid di pintu masuk.
Jika anda takut bahawa kasut anda mungkin dicuri, anda boleh menyimpannya dengan anda (mis. Dalam beg plastik). Di masjid besar-terutamanya di negara-negara asing-anda mungkin ingin menyimpan kasut anda dengan anda. Contoh-contoh masjid besar termasuk Masjid Besar Mekah, Masjid Nabi (di Madinah), dan Masjid Besar Sheikh Zayed (di Abu Dhabi, Uni Emirat Arab).

3
Ikuti kod pakaian yang betul. Kedua-dua lelaki dan wanita harus berpakaian dengan sewajarnya:
Lelaki: Sekiranya melindungi bahagian atas badan dan badan yang lebih rendah (paling rendah, ke lutut). Contoh pakaian yang sesuai untuk lelaki adalah baju t-shirt atau baju lengan panjang dengan seluar atau seluar pendek yang mencapai lutut. Elakkan pakaian ketat kulit yang memihak kepada pakaian sederhana.
Wanita: Wanita Islam harus menutupi seluruh tubuh dengan pakaian sederhana dan tudung, kecuali muka, tangan, dan kaki mereka yang mungkin ditunjukkan. Tudung harus selalu dipakai di masjid dan mesti selalu dipakai semasa berdoa. Menurut Islam, wanita boleh melepaskan jilbab mereka apabila benar-benar tidak melihat lelaki yang bukan muhrim. Wanita bukan Islam umumnya tidak terikat pada peraturan ini tetapi harus memakai pakaian sederhana dan tidak menunjukkan kulit yang berlebihan.4
Senyapkan telefon bimbit anda. Tetapkan telefon anda kepada senyap atau matikannya untuk mengelakkan mengganggu orang lain. Ajar mana-mana kanak-kanak dengan anda mengenai etika yang betul. Kanak-kanak dialu-alukan dan digalakkan melawat masjid. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan mengganggu orang lain, mereka tidak seharusnya berlari dengan berlebihan atau menjerit-terutamanya ketika solat berjemaah sedang berjalan.

5
Cari pintu masuk yang betul. Kebanyakan masjid diasingkan ke kawasan lelaki dan perempuan. Perempuan boleh terletak di sisi lelaki di ruang doa, di tingkat atas, atau di bahagian belakang ruang doa (musalla). [5] Mungkin terdapat pintu masuk yang berasingan untuk wanita, atau anda boleh masuk melalui satu pintu masuk utama dan terus ke lorong / tangga masing-masing.
Masjid-masjid yang sangat besar seperti Masjidil Haram di Mekah tidak dipisahkan.
Jangan berlari didalam masjid.

6
Memahami susun atur dan reka bentuk ruang solat. Selalunya kawasan berkarpet besar di mana orang berdoa dan duduk. Kerusi hanya digunakan untuk mereka yang memerlukannya (contohnya sebab perubatan). Patung (yang dilarang keras dalam Islam) dan imej makhluk hidup tidak pernah digunakan. Mengomentari masjid sering menggunakan corak dan kaligrafi.

7
Bacalah dua ketika memasuki dan masuk dengan kaki kanan (untuk orang Islam). Ini ialah:
.اللهم افتح لي أبواب رحمتك
Transliterasi: Allahuma af taḥ lee abwaaba raḥmatik.
Terjemahan: Ya Allah, buka pintu-pintu rahmat-Ku.

8
Salam kepada orang lain dengan ucapan Islam (untuk orang Islam). Anda harus menyambut orang-orang di dalamnya dengan “As-salamu alaikum” (yang bermaksud “Damai sejahtera”). Individu yang sudah ada harus bertindak balas dengan “Wa alaikum-as-salam” (maksudnya “Dan bagi kamu damai”).9
Sembahyang tahiyyatul masjid (“salam masjid”) (untuk umat Islam). Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Sekiranya ada di antara kamu masuk ke dalam masjid, dia tidak boleh duduk hingga dia sembahyang dua rakaat.”
Beliau juga berkata: “Apabila seseorang di antara kamu datang untuk solat Jumaat dan Imam keluar, maka hendaklah melakukan dua raka’at.”

10
Hanya sembah Allah dan berdoa (untuk umat Islam). Al-Qur’an (kitab agama Islam) dibaca (diterjemahkan): “Dan [Dia menyatakan] bahawa masjid adalah untuk Allah, maka janganlah kamu memohon kepada Allah sesiapa pun.” [72:18] [13]

11
Bacalah kedua apabila keluar dan keluar dengan kaki kiri (untuk orang Islam). Ini ialah: [14]
.اللهم إني أسألك من فضلك
Transliteration: Allahuma inni as’aluka min fadlik.
Terjemahan: “Ya Allah, aku mohon kepadamu dari rahmat-Mu.”
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!