CEO AirAsia Tony Fernandes pula menangis dedah ugutan dan tekanan AirAsia dibawah kerajaan Barisan Nasional.

Air Asia merupakan syarikat penerbangan yang paling popular di Malaysia kerana harga tiket penerbangannya yang agak murah dan kurang masuk akal namun ianya berjaya dijayakan oleh CEO syarikat penerbangan tersebut , Tony Fernandes.

Bos AirAsia Tony Fernandes pada hari Ahad meminta maaf atas aksi kontroversial yang menyokong perdana menteri yang dicemari skandal pada masa Najib Razak sebelum pilihan raya umum Malaysia, di mana dia mengalami kekalahan yang menakjubkan.Fernandes berkata beliau ditimpa tekanan daripada kerajaan Najib sebelum pihanraya 9 Mei, menyebabkan dia mengeluarkan video dengan penuh semangat mengkredit dasarnya untuk kejayaan syarikat penerbangan kos rendah.

Tetapi gabungan Barisan Nasional, yang memerintah Malaysia selama 61 tahun, mengalami kekalahan yang memalukan pada hari Rabu di tangan persekutuan pembangkang yang diketuai oleh bekas mentor dan mantan Perdana Menteri, Mahathir Mohamad, 92.

Fernandes sangat dikritik online untuk aksi yang menyokong Najib, yang telah dikaitkan dengan skandal rasuah berjuta-juta dollar melibatkan dana negara 1MDB.

Foto yang memperlihatkan Fernandes dengan Najib dalam pesawat AirAsia telah diedarkan secara meluas semasa kempen pilihan raya. Pesawat itu dicat dengan warna biru dari gabungan Barisan Nasional Najib.

Fernandes juga mengubah pakaian seragam penerbangan AirAsia dari merah ke biru semasa perjalanan itu.

Tetapi dalam video yang disiarkan di laman Facebooknya pada hari Ahad, Fernandes yang kelihatan dengan sedih memohon maaf kerana “kesalahan penghakimannya yang berat”.“Saya minta maaf atas apa yang berlaku. Saya melangkah pada saat yang sangat penting dalam sejarah kita, “katanya.

Fernandes berkata beliau telah berada di bawah “tekanan yang luar biasa” dari bekas kerajaan itu untuk memecat mantan menteri perdagangan terkenal Rafidah Aziz, yang berada dalam dewan bajet jangka panjang AirAsia AirAsia X, kerana dia berkempen untuk pembangkang.

 Terkejut untuk dikutip dalam penerbangan @AirAsia bertema BN oleh @tonyfernandes hari ini! Kejayaan AirAsia menunjukkan apa yang boleh dicapai apabila perniagaan berwawasan dan kerajaan berkumpul #HebatkanNegaraKu

Kerajaan Najib juga marah kepadanya kerana menambah penerbangan tambahan untuk membawa rakyat tambang rendah ke wilayah mereka supaya mereka boleh mengundi, dan memberitahunya untuk membatalkan penerbangan itu, katanya.

Fernandes berkata dia “bodoh” merasakan bahawa dia dapat menenangkan kerajaan dengan membuat video sokongan serta mengecat semula kapal terbang dan mengubah pakaian seragam para atendan.“Di bawah tekanan yang sengit, saya tergelincir. Ia tidak betul, saya akan menyesal selama-lamanya tetapi keputusan itu dibuat pada masa ini, “katanya. “Saya memohon maaf atas kesakitan dan kecederaan yang saya buat.”

Kerajaan baru menampar Najib dengan larangan perjalanan pada hari Sabtu kerana spekulasi yang dilampirkan beliau akan melarikan diri ke negara ini dalam usaha untuk mengelakkan pendakwaan terhadap skandal 1MDB. Dia telah menafikan sebarang kesalahan.

Dengan video permohonan maaf tersebut ianya kebanyakanya diterima oleh orang ramai yang memahami situasi yang diterima oleh CEO Syarikat penerbangan tersebut yang mungkin memaksa beliau membuat keputusan secara terburu buru.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!