(gambar)Malaysia mungkin mendapat spec yang tinggi bagi Yamaha R15

R15 sememangnya sebuah motosikal yang terbaik yang ditunggu tunggu di Malaysia namun sehingga kini masih tidak dilancarkan di Malaysia. Namun itu mungkin berubah kerana sebuah laman web permotoran terkenal PaulTan telah mengongsikan gambar (spyshot) R15 yang mungkin bakal dilancarkan di MalaysiaNah, pembaca Paultan,Pakcik Misai menghantar beberapa foto YZF-R15 V3.0 yang diletakkan di lokasi yang tidak didedahkan, plat nombor yang tidak diketahui. Dihadapkan dalam kesungguhan sukan Yamaha Racing biru dan silver, R15 V3.0 mungkin akan muncul di pasaran Malaysia tidak lama lagi, kerana banyak pembaca berharap demikian.

R15, kini dalam keluaran ketiga seperti motosikal sport “bayi” Yamaha, dilengkapi dengan SOHC, kitar empat-injap empat-injap, satu silinder yang menggantikan 155 cc dan menghasilkan 19 hp pada 10,000 rpm dan 15 Nm tork pada 8,500 rpm. Bahan api adalah oleh EFI dan kotak gear enam kelajuan memberikan kuasa kepada roda belakang.Pemangkas Valve Variabel (VVA) digunakan untuk memberikan tork rendah dan prestasi mewah menggunakan dua cam pengambilan, sistem yang sama seperti yang digunakan di Yamaha NVX 155. Sebuah klac bantuan dan slipper juga dipasang untuk mengurangkan usaha tuil klac dan menghilangkan hop roda belakang semasa nyahpecutan.

Pencahayaan LED dijumpai di seluruh R15 V3.0 dan panel instrumen LCD terdapat di dalam kokpit. Kami tidak mempunyai maklumat mengenai bagaimana dan mengapa ini 2018 Yamaha YZF-R15 V3.0 berada di Malaysia dan pengedar rasmi, Hong Leong Yamaha Malaysia enggan mengulas mengenai hal tersebut.

Dilihat dari foto R15 tersebut, R15 tersebut menggunakan upside down fork yang merupakan satu premium bagi R15, yang hanya berada dalam pasaran Indonesia sahaja. R15 yang dipasarkan di negara lain tidak dilengkapi dengan upside down fork dan biasanya hanya dilengkapi dengan teleskopic fork conventional. Sekiranya model ini benar benar dilancarkan di Malaysia, Maka ianya mungkin menerima spec premium bersama USD fork seperti Indonesia.

Credit : paultan

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!