Hujan akhirnya turun di Australia, rakyat menangis bersyukur.

Tiada apa yang mampu menggambarkan kegembiraan warga Australia apabila hujan akhirnya turun membasahi Bumi yang dilanda kebakaran belukar. Ada yang menangis dan ada juga yang menari nari kegembiraan apabila hujan akhirnya turun membasahi bumi Australia yang sedang dijilat api kerana kebakaran hutanKrisis kebakaran belukar yang dilaporkan bermula sejak September itu telah menyebabkan kemusnahan hutan seluas kira-kira 5 juta hektar serta mengorbankan sekitar 480 juta haiwan pelbagai spesies.

Cuaca berangin serta suhu yang tinggi membuatkan api semakin mudah merebak. Menurut seorang profesor dari fakulti Sains Bumi, Atmosfera dan Alam Sekitar Universiti Monash, Neville Nicholls, tahun lalu merupakan tahun paling kering bagi negara kanggaru itu.

Malapetaka ini turut menyatukan penganut berlainan akidah yang sama-sama berdoa meminta agar hujan diturunkan.

Tak tergambar kegembiraan mereka dengan kata-kata apabila hujan mula turun dengan harapan ia membantu menghentikan kebakaran yang dahsyat itu.Rata-rata netizen dari seluruh dunia mengucapkan kesyukuran dan mendoakan warga Australia yang menghadapi bencana itu. Netizen muslim bersyukur kerana segala doa dan solat hajat yang dilakukan oleh muslim Australia akhirnya diterima dan dimakbulkan oleh Allah.

Meskipun masih ada beberapa lagi kawasan yang masih marak dijilat api namun berita ini cukup menggembirakan kerana setelah beberapa minggu kebakaran tersebut semakin merebak dan mengorbankan haiwan dan beberapa penempatan di Australia.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!