Jentera Honda enjin 4-stroke sekuat 2-stroke pernah dicipta jurutera honda yang gila teknologi.

Tahukah anda tentang kewujudan Honda NR? Honda pernah membuat enjin 4 stroke menjadi hampir sekuat 2 stroke?

Honda NR (New Racing) adalah siri motosikal V yang dimulakan oleh Honda pada tahun 1979 dengan pelumba Grand Prix 500cc NR500 yang menggunakan piston bujur. Ini telah diikuti pada tahun 1980an oleh versi pelumba ketahanan 750cc yang dikenali sebagai NR750.

Konsep piston bujur membolehkan lapan valve per silinder yang menghasilkan kuasa yang lebih besar disebabkan peningkatan daya tampung udara / bahan api campuran dan pemampatan. Pada tahun 1992, Honda menghasilkan sekitar 300 versi jalan model 750cc, NR (sering disalah anggap sebagai NR750), dengan sudut 90 darjah V. Manakala NR500 telah menggunakan piston bujur dengan sisi lurus, jalan menuju NR750 menggunakan omboh elips dengan sisi panjang melengkung. Motosikal itu menjadi antara motosikal yang paling mahal pada masa ia dijual iaitu dengan harga lebih RM200000 dan biasanya motosikal ini masih bersama pemilik asal dan jarang bertukar tangan dan diketegorikan sebagai amat “RARE”.Asal-usul siri motosikal ‘NR’ terletak pada kembalinya Honda ke perlumbaan motosikal Grand Prix pada akhir 1970-an berikutan ketiadaan penyertaan sejak penyertaan mereka yang sangat berjaya pada 1960-an. Semasa ketiadaan Honda, perlumbaan Grand Prix telah dikuasai oleh jentera 2 lejang yang dapat mencapai output spesifik yang lebih tinggi daripada empat lejang. Honda telah lama memilih untuk menumpukan pada pembangunan empat lejang dan oleh itu memutuskan untuk menghasilkan jentera 4 lejang seperti itu untuk mencabar pesaing Jepun mereka.

Untuk mencapai matlamat ini, Honda dapat melihat berdasarkan kajian 1960-an mereka perlu meningkatkan bilangan silinder untuk menghasilkan lebih banyak kuasa. Walau bagaimanapun, peraturan Grand Prix pada masa itu memerlukan konfigurasi dengan maksimum empat ruang pembakaran. Oleh itu jurutera Honda datang dengan penyelesaian yang sangat inovatif untuk membina enjin ‘V8’ dalam bentuk empat silinder. Ini dicapai dengan merancang sebuah piston oval yang membolehkan sejumlah 8 valve setiap silinder, dan menghubungkan dua kon-rod ke setiap omboh. Konfigurasi semacam itu menyebabkan kerumitan yang hampir tidak pernah berlaku sebelum ini dari segi reka bentuk enjin, dengan 32 injap dan lapan rod yang dimasukkan ke dalam dimensi enjin motosikal empat silinder biasa.

Pembangunan dan pengujian enjin baru terbukti penuh dengan kesulitan (mendorong beberapa wartawan motosikal masa untuk mengulas bahawa NR bermaksud “Tidak Siap”) tetapi Honda akhirnya berjaya memenuhi kriteria prestasi asal untuk enjin ini. Versi perlumbaan terakhir 500cc mampu mengembangkan kira-kira 130 bhp di lebih dari 20,000 rpm. Walau bagaimanapun, ini jarang menghasilkan kejayaan bagi jentera NR500, dan kemudiannya Honda mengalihkan kempen Grand Prixnya dalam bentuk mesin 2 lejang NS500.Pada tahun 1983/84,Honda juga mencipta V-twin 250cc menggunakan alat supercharger dan teknologi piston oval 8 injap, tetapi tidak pernah dilihat di khalayak ramai.

Konsep piston bujur terus di motosikal ketahanan(endurance) NR750, yang membuat penampilan ringkas pada tahun 1980-an. Akhirnya teknologi dipindahkan ke jalan raya, sekurang-kurangnya secara terhad, dengan motosikal hanya disebut sebagai ‘NR’. Salah satu motosikal jalan paling mahal yang ditawarkan untuk dijual, bilangan model NR yang terhad dijual pada tahun 1992 dengan enjin 750cc versi enjin yang mampu menghasilkan kira-kira 125 bhp pada 14,000 rpm dalam bentuk standard. Walaupun mesin berat mengikut piawaian moden, ia menyertakan pelbagai teknologi dan ciri reka bentuk yang kini muncul pada model yang lebih umum.

Honda membuat “kerja gila” menggunakan teknologi 4 stroke melawan jentera 2 stroke di litar lumba. Ianya merupakan kegagalan terbesar Honda . akan tetapi jentera ini walaupun menggunakan teknologi 4 lejang, akan tetapi kuasa dan kecepatan pecutannya adalah hampir sekuat 2 lejang.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!