Jentera moden ciptaan jurutera ferrari menggunakan enjin 2 lejang seperti Kawasaki

Motosikal yang ringan sememangnya menjadi perlumbaan para pengeluar motosikal serata dunia, motosikal sport 2018 Vin Duecinquanta 250 cc, dengan harga USD 48,000 (RM191,400) dengan versi perlumbaan yang berharga kira-kira USD 60,000 (RM239,250), menjadikannya ianya terbaik antara yang terbaik. Motosikal ini didatangi dengan 2 versi yang amat dimahukan orang ramai .Menggunakan enjin 249 cc (288 cc dalam versi perlumbaan) yang disejukkan dengan dua silinder ‘tandem twin’ dengan silinder yang dikehendaki ke hadapan 90 darjah, Duecinquanta mendakwa berat kering adalah di bawah 95 kg. Walaupun tiada angka kuasa telah diterbitkan untuk versi jalan raya, kita akan menggangarkan kira-kira pada kira-kira 70 hp, iaitu mungkin angka yang logic bagi 250cc tersebut.

Luar biasa, Duecinquanta mempunyai berat di bawah 85 kg dan mempunyai kuasa “lebih daripada 80 hp”. menurut Maranello, Vins yang berpangkalan di Itali, motosikal tersebut mempunyai kelajuan maksimum 240 km / j. Memang memenuhi syarat Euro 4, Duecinquanta yang mempunyai saiz piston yang sedikit besar dikenakan bersama teknologi 2 lejang EFI, dan dilengkapi dengan body gentian carbon fibre melalui carbon monoque chassis.Suspensi depan adalah reka bentuk gaya Hossack dengan lengan tulang kembar twin memegang gentian karbon tegak, manakala belakang adalah penggantungan push-rod dengan monoshock laras sepenuhnya. carbon fibre juga digunakan untuk roda, dan bahagian-bahagian aluminium billet, akan menjelaskan kos untuk membina Duecinquanta.

Duecinqunta juga menggunakan cakera diameter 300 mm kembar penuh di depan, dan satu cakera 220 mm di belakang, dengan ABS sebagai standard. Vins mendakwa Duecinquanta adalah sukan ini adalah yang paling ringan yang dihasilkan , Berat sebiji honda EX-5 cuma 99 kg manakala Dueciquanta adalah dibawah 95 kg membuktikan bahawa motosikal ini amat ringan.

Enjin tandem twin juga sebenarnya pernah digunakan oleh Kawasaki pada tahun 1975- 1982 dan berjaya memenangi 4 anugerah juara dunia melalui jentera KR250 dan KR350. Jadi jelaslah bahawa tandem twin ini bukan calang calang enjin dan Kawasaki juga bukan calang calang pengeluar kerana menggunakan enjin 2 stroke tandem twin ini sejak 1975 lagi.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!