Kehebatan dan Beza Kawasaki Leostar , Leostar SSR , Base model Dinamik

Tentunya anda tahu mengenai Dinamik 120 keluaran Modenas. namun tahukah anda asal usul motosikal Dinamik adalah blueprint dari Kawasaki Leostar? Sparepart Kawasaki Leostar amat dikehendaki oleh pemilik Dinamik disebabkan bentuk dan kuasa enjin Dinamik yang sebenar jauh lebih meningkat dengan penggunakan barangan Kawasaki Leostar.

Apakah Kawasaki Leostar?
Kawasaki Leo Star adalah motor underbone yang dilahirkan kali pertama pada tahun 2003 sehingga waktunya berakhir pada 2005 lalu. . . Secara asas, Leo Star adalah perubahan daripada Produk sebelumnya yang berjuluk Kawasaki Leo … semasa jangka hayat hidupnya, Kawasaki leostar ini mempunyai dua versi. (PDK-Tsukigi) keluaran 1995-2003 & Leo Star SSR keluaran 2003-2005. . .

KAWASAKI LEO 13hp

KAWASAKI LEOSTAR First Model 22hp

KAWASAKI LEOSTAR SSR 17hp

Dilahirkan sebagai pembaharuan, apa yang ada di Kawasaki Leo Star pastinya lebih stabil daripada generasi terdahulu … Dan salah satunya ialah sektor rupa bentuk. Dalam reka bentuk, Leo Star mempunyai bentuk underbone yang agresif dan menarik. Bahkan kalau kita bandingkan dengan rekabentuk zaman sekarang. Bodykit nya nampak lebih menarik dengan lekukan garis reka bentuk yang seksi seakan akan yamaha Tiara pada zaman dahulu. Dipadu dengan suspensi teleskopik, enjin 2-stroke, Monoshock, Velg cast-wheels, Dual-Disc Brake – fuhh hebat !!

Bukan sahaja reka bentuk mantap, Tetapi begitu juga sektor rekabentuk abangnya! Yup, Kawasaki Leo Star dilengkapi dengan bentuk (yang jika kita lihat dengan teliti) sangat mirip dengan Ninja 2-stroke . . lihat sahaja tengkuk, Model Disc Brake, sampai ke Swing arm komplit dengan Monoshock nya pun sama !! Mungkin kita boleh memikirkan Bintang Leo ini sebagai versi Ninja RR versi underbone

Setelah melihat dari segi rekabentuk, Sekarang adalah waktunya untuk beralih kepada enjinya pula . . . Di sebelah ini, Kawasaki Leo Star dilengkapi dengan enjin 2 – stroke , 120cc, Reed-Valve , dengan penyejukan udara. . . Walaupun agak kurang dari ninja RR yang memakai radiator, namun jelas kuasanya seakan akan sama dengan abangnya kawasaki ninja RR . Terutama bila sebut tentang Leo SE (SR-X), yang direka selari dengan pembekal part racing terkemuka PDK-Tsukigi. . .

Kawasaki Leo sebenarnya mampu mengeluarkan tenaga maksimum sehingga 22.5 PS @ 8,500 rpm … Itu bererti hampir menyamai underbone lagenda iaitu Nova Dash RS dengan spek teknikal yang jauh lebih tinggi !! Bahkan jika kita berat nya yang hanya lebih kurang 100kg sahaja . Maka diatas kertas, Power to Weight Ratio nya mampu bersamaan dengan Motosikal 250cc moden. akan tetapi Sayang sungguh sayang, di model terakhir Leo Star SSR powernya hanya mampu tembus 17hp saja, Akibat tidak lagi dibekalkan dengan Pembekal part Racing serupa Kawasaki tersebut iaitu PDK tsukigi. .

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!