Kereta kena clamp oleh penguatkuasa . Gadis cina tak mengaku salah walaupun terbukti salah.

Penguatkuasa majlis perbandaran adalah merupakan tugas yang mencabar. Ianya adalah kerana penguatkuasa sering dipersalahkan sekiranya orang awam melakukan kesalahan meskipun mereka hanya menjalankan tugas . Tugas ini amat mencabar kerana penguatkuasa terpaksa melayan kerenah orang ramai yang mungkin agak keterlaluan dan menyukarkan kerja penguatkuasa tersebut sendiri.



Viral di media sosial beberapa orang penguatkuasa dikutuk dan dimaki hamun oleh seorang gadis cina yang berang apabila kenderaan beliau di clamp oleh penguatkuasa di sebuah tempat . Gadis tersebut terbuk bersalah yang menyebabkan kereta beliau di clamp kerana beliau dikatakan parking di tempat yang tidak sepantutnya .

Oleh kerana kedegilan gadis tersebut mengutuk penguatkuasa, salah seorang dari penguatkuasa tersebut terpaksa mengambil gambar dan video untuk menunjukkan kedegilan gadis tersebut kepada orang ramai yang memaki hamun penguatkuasa kerana kereta beliau di clamp. Gadis tersebut juga berkeras tidak mengaku bersalah meskipun jika dilihat dari keterangan beliau dalam video tersebut , gadis tersebut sememangnya bersalah.



Netizen mengutuk keras gadis tersebut kerana tidak mematuhi peraturan dan tidak mengaku salah meskipun dipujuk oleh penguatkuasa terlibat. Gadis tersebut turut dikutuk kerana terlalu mengikut emosi dan memaki hamun penguatkuasa yang menjalankan tugas mereka. Netizen juga menyokosng penguatkuasa yang berkeras untuk clamp kenteraan gadis tersebut . Namun ada juga yang berpendapat bahawa sekiranya gadis tersebut bercakap dengan lembut , penguatkuasa mungkin lebih bertimbangrasa.




Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!