Kisah Nabi Adam yang tak ramai orang tahu.

Islam menyediakan kita dengan perincian yang menakjubkan tentang penciptaan Adam . Kedua-dua tradisi Kristian dan Yahudi sangat sama tetapi amat berbeza dengan Quran. Buku Kejadian menggambarkan Adam sebagai terbuat dari “debu bumi,” dan di dalam Talmud, Adam digambarkan sebagai menguli dari lumpur.Dan Allah berfirman kepada para malaikat:

“Sesungguhnya Aku akan menempatkan umat manusia turun-temurun di muka bumi”. Mereka berkata: “Engkau akan meletakkan di dalamnya orang-orang yang akan membuat kerosakan di dalamnya dan menumpahkan darah, sementara kami memuliakan Engkau dengan memuji dan bersyukur dan menguduskan Engkau.” : ‘Saya tahu apa yang kamu tidak tahu.’ “(Quran 2:30)

Jadi bermula kisah Adam, manusia pertama, manusia pertama. Allah menciptakan Adam dari segelintir tanah yang mengandungi beberapa bahagian dari semua jenisnya di Bumi. Malaikat dihantar ke bumi untuk mengumpulkan tanah yang menjadi Adam. Ia merah, putih, coklat, dan hitam; ia lembut dan lembut, keras dan pasir; ia datang dari gunung dan lembah; dari padang gurun subur dan dataran subur subur dan semua jenis semulajadi di antara. Keturunan Adam ditakdirkan untuk menjadi sama seperti segelintir tanah dari mana nenek moyang mereka diciptakan; semua mempunyai penampilan, sifat dan kualiti yang berlainan.Tanah atau tanah liat?
Sepanjang Quran, tanah yang digunakan untuk mencipta Adam disebut dengan banyak nama, dan dari sini kita dapat memahami beberapa metodologi penciptaannya. Setiap nama tanah digunakan pada tahap penciptaan Adam yang berbeza. Tanah, yang diambil dari bumi, disebut sebagai tanah; Tuhan juga merujuknya sebagai tanah liat. Apabila ia bercampur dengan air ia menjadi lumpur, apabila ia ditinggalkan untuk menahan kandungan air yang berkurangan dan menjadi tanah liat melekit (atau lumpur). Sekiranya ia ditinggalkan untuk beberapa lama ia mula bau, dan warna menjadi lebih gelap – tanah liat hitam, licin. Ia adalah dari bahan ini bahawa Tuhan membentuk bentuk Adam. Tubuhnya yang berjiwa ditinggalkan kering, dan ia menjadi apa yang diketahui dalam al-Quran sebagai tanah liat yang terdengar. Adam dibentuk dari sesuatu yang serupa dengan tanah liat periuk. Apabila ia dipagari ia menghasilkan bunyi berdering.

Lelaki Pertama Dihormati
Dan Tuhan berkata, kepada para malaikat:

“Dan (ingatlah), ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat:” Aku akan menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat halus hitam yang berubah-ubah. Oleh itu, apabila saya telah membentuknya dan menghembuskan nafasnya kepada-Nya, (jiwa) yang diciptakan oleh-Ku, maka kamu akan sujud kepadanya. “(Quran 38: 71-72)

Tuhan menghormati humman yang pertama, Adam, dalam banyak cara. Allah melepaskan jiwanya ke dalamnya, Dia membentuknya dengan tangan-Nya sendiri dan Dia memerintahkan para malaikat untuk sujud di hadapannya. Dan Allah berkata kepada para malaikat:

“…. Sujud kepada Adam dan mereka sujud kecuali Iblees (Syaitan) ….” (Quran 7:11)

Semasa ibadat dirizabkan untuk Tuhan Hanya sujud ini oleh para Malaikat kepada Adam adalah tanda penghormatan dan kehormatan. Dikatakan bahawa, ketika tubuh Adam gemetar dalam hidup, ia bersin dan segera berkata ‘Semua pujian dan syukur adalah disebabkan oleh Tuhan’, maka Allah membalas dengan memberikan rahmatNya kepada Adam. Walaupun akaun ini tidak disebutkan dalam Al-Quran atau riwayat sahih Nabi Muhammad, semoga rahmat dan rahmat Tuhan berada di atasnya, disebutkan dalam beberapa ulasan al-Quran. Oleh itu, dalam detik pertama kehidupannya, manusia pertama diiktiraf sebagai makhluk yang dihormati, diliputi dengan rahmat Tuhan yang tak terhingga.Ia juga dikatakan oleh Nabi Muhammad bahawa Allah menciptakan Adam dalam imejNya. Ini tidak bermakna bahawa Adam diciptakan untuk kelihatan sama dengan Tuhan, kerana Tuhan adalah unik dalam semua aspek-Nya, kita tidak dapat memahami atau membentuk imej-Nya. Akan tetapi, artinya, Adam diberikan beberapa sifat yang juga Tuhan, walaupun tidak dapat dibandingkan. Dia diberi sifat belas kasihan, cinta, kehendak bebas, dan lain-lain.

Salam Pertama
Adam diarahkan mendekati sekelompok malaikat yang duduk dekat kepadanya dan menyambut mereka dengan kata-kata Assalamu alaikum, mereka menjawab ‘dan juga kepada kamu damai, rahmat dan rahmat Allah’. Dari hari ke depan, kata-kata ini menjadi ucapan yang disampaikan kepada Tuhan. Dari saat penciptaan Adam, kami keturunannya diperintahkan untuk menyebarkan kedamaian.

Adam, Penjaga
Tuhan memberitahu manusia bahawa Dia tidak menciptakan mereka kecuali mereka harus menyembah Dia. Segala sesuatu di dunia ini diciptakan untuk Adam dan keturunannya, untuk membantu kita dalam kemampuan kita untuk menyembah dan mengenal Allah. Oleh kerana Hikmah yang tidak terhingga Tuhan, Adam dan keturunannya menjadi pengasuh di bumi, jadi Allah mengajar Adam apa yang perlu dia ketahui untuk melaksanakan tugas ini. Tuhan menyebut:

“Dia mengajar Adam semua nama segala sesuatu.” (Al-Quran 2:31)

Tuhan memberikan kemampuan Adam untuk mengenal pasti dan menunjuk nama kepada segala sesuatu; Dia mengajarnya bahasa, ucapan dan keupayaan untuk berkomunikasi. Tuhan menyemai Adam dengan keperluan yang tidak pernah terpuaskan dan mencintai pengetahuan. Selepas Adam telah mempelajari nama dan kegunaan untuk semua perkara yang Allah katakan kepada para malaikat …

“‘Beritahu saya nama-nama ini jika kamu jujur.’ Mereka menjawab ‘Maha Suci Engkau, kami tidak mempunyai pengetahuan melainkan apa yang Engkau ajarkan kepada kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Mengetahui, Yang Maha Bijaksana “. (Al-Quran 2: 31-32)

Allah berpaling kepada Adam dan berkata:

“‘Wahai Adam! Beritahu mereka tentang nama mereka, ‘dan apabila dia memberitahu mereka tentang nama mereka, Dia berkata: Bukankah saya tidak memberitahu kamu bahawa saya tahu yang tidak dapat dilihat di langit dan di bumi, dan saya tahu apa yang kamu nyatakan dan apa yang kamu bersembunyi? “(Al-Quran 2:33)

Adam cuba bercakap dengan para Malaikat, tetapi mereka diduduki menyembah Tuhan. Malaikat-malaikat itu tidak diberi pengetahuan khusus atau kebebasan kehendak, tujuan mereka adalah untuk menyembah dan memuji Tuhan. Adam, sebaliknya, diberi keupayaan untuk membuat alasan, membuat pilihan dan mengenal pasti objek dan tujuan mereka. Ini membantu mempersiapkan Adam untuk peranannya di bumi. Jadi Adam tahu nama segala sesuatu, tetapi dia bersendirian di Syurga. Suatu pagi, Adam terbangun untuk mencari wanita yang memandangnya.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!