Langgar pantang lagu ulek mayang, perempuan masuk hantu di persembahan KLIA

Ulik Mayang sememangnya terkenal di Malaysia kerana tarian dan muzik lagu tersebut sering diperkaitkan dengan sesuatu yang mistik dan sukar untuk dilihat dengan mata kasar . Ulek Mayang ialah tarian Melayu klasik dari negeri Terengganu di Malaysia. Ia adalah tarian ritualistik yang dilakukan untuk menenangkan atau memanggil semangat laut dan sentiasa disertai dengan lagu unik yang juga dikenali sebagai Ulek Mayang. Sebuah orkestra yang terdiri daripada gendang, gong, biola dan akordion menyertai tarian.Ulek Mayang dikatakan berasal dari kisah kuno tentang seorang putri laut yang jatuh cinta dengan seorang nelayan. Puteri menculik jiwa nelayan, meninggalkan tubuhnya tanpa sedar. Rakannya meminta bomoh untuk menyembuhkannya. Ketika bomoh melakukan ritual penyembuhan untuk membawa kembali jiwa nelayan, sang putri muncul dan melawan dengan memanggil lima adik perempuannya untuk bantuannya. Pertempuran antara bomoh dan enam puteri terus berlanjut sehingga puteri ketujuh dan sulung muncul dan menamatkannya.

“Saya tahu asal-usul kamu,” kata puteri sulung, dan dia memerintahkan semua orang, “Biarkan mereka dari laut kembali ke laut, dan mereka dari tanah itu kembali ke tanah.”

Bomoh yang bersyukur dan kawan-kawan nelayan mempersembahkan puteri dengan nasi berwarna sebagai persembahan kepada semangat laut. Amalan ini, bersama-sama dengan tarian Ulek Mayang, berterusan sehingga pergerakan Islamisasi beberapa dekad kebelakangan ini. Begitulah asal usul ulek mayang yang menjadi antara tradisi di Terengganu.Viral di laman sosial apabila seorang gadis telah terkena histeria sewaktu ulek mayang dipersembahkan bersempena dengan promosi tahun melawat Terengganu di KLIA. Menurut netizen yang memberikan komen mereka, Netizen mengatakan bahawa kes tersebut berlaku kerana persembahan tersebut telah melanggar pantang larang lagu tersebut yang mana penari dan bomoh yang mendendangkan lagu tersebut tidak boleh ikut menari dengan rentak lagu tersebut.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!