“Malaysia negara rakyat cina” – buletin DAP

Menurut sumber dari yang disebarkan , DAP adalah party berbilang kaum yang tidak mengira bangsa dan agama.
Parti Tindakan Demokratik atau DAP , adalah parti politik berbilang kaum dan kiri yang menyokong demokrasi sosial dan sekularisme, keadilan sosial, progresivisme, dan pelbagai kaum.Salah satu daripada parti komponen Pakatan Harapan (PH), ia adalah parti pembangkang selama 51 tahun sehingga PH memenangi pilihan raya umum 2018 di Malaysia dan membentuk kerajaan persekutuan. Walau bagaimanapun, sebelum gabungan itu selesai pembelotan jangka panjang dan perbezaan parti menyebabkan ia kehilangan kuasa yang memuncak dalam krisis politik Malaysia 2020. Sehingga 24 Februari 2020, ia adalah parti terbesar di Dewan Rakyat Malaysia.

Visi parti adalah untuk mewujudkan demokrasi sosial yang damai dan makmur yang dapat menyatukan bangsa-bangsa yang berbeza dan agama dan budaya yang berbeza-beza, berdasarkan konsep Malaysia Malaysia untuk memupuk bangsa Malaysia berdasarkan nilai-nilai murni sejagat, yang menawarkan akses dan peluang yang sama, menegakkan tadbir demokratik dan peraturan undang-undang, mewujudkan kekayaan dan mengedarkannya secara adil, dan memerangi rasuah.DAP biasanya menarik banyak sokongan mereka daripada pengundi sekular dan liberal dengan pengundi yang stabil dari pengundi bandar besar, kawasan pesisir, kelas menengah profesional, dan kelas pekerja. Kawasan kubu parti terutama di kawasan bandar dan setengah bandar di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Johor, Melaka dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Dalam pilihan raya umum 2018, DAP bertanding di 47 kawasan persekutuan dan memenangi 42 kerusi dan 101 daripada 104 kerusi DUN yang dipertandingkan, kebanyakan di bawah tiket sekutu Parti Keadilan Rakyat (PKR), yang mewakili kadar kemenangan 95%, tertinggi antara parti politik utama yang bertanding.

Namun Beberapa hari lepas viral di media sosial berkenaan dengan sebuah keratan buletin DAP di media sosial yang mendatangkan kemarahan orang melayu di malaysia. buletin tersebut telah menyebarkan agenda sebenar DAP sejak sekian lama yang mana mencuma untuk menukarkan dan mahukan menjadi kuasa besar dalam melayu dan mahu jadikan negara Malaysia sebagai negara rakyat cina.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!