“Masyarakat gembira dengan gaji RM1100” – kulasegaran.

Timbul satu kontroversi terbaru pula mengenai kenyataan kulasegaran yang diselar di media sosial mengatakan rakyat gembira dengan gaji 1100.

Keputusan kerajaan menaikkan kadar gaji minimum berkuat kuasa tahun depan tidak bercanggah dengan Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2012, kata Menteri Sumber Manusia, M. Kula Segaran.Beliau berkata keputusan menaikkan kadar gaji minimum kepada RM1,100 bermula 1 Jan tahun depan, bukan RM1,050, tidak menyalahi akta itu kerana Jemaah Menteri mempunyai kuasa untuk menilai semula keputusannya.

Menurutnya, kerajaan telah berbincang dengan semua pihak dan pemegang taruh tentang cadangan kadar gaji minimum itu sebelum membuat keputusan tersebut.

“Saya sukacita kerana sebahagian besar masyarakat gembira dengan kadar gaji minimum sebanyak RM1,100. Kami juga perlu memastikan bahawa untuk menjadi ekonomi yang lebih maju dan cekap, pembayaran kadar gaji yang bagus adalah kriteria yang perlu diambil kira.“Kadar RM1,050 itu diwartakan pada masa dulu, tapi mengikut undang-undang, Kabinet boleh menilainya semula dan membuat keputusan berbeza, manakala kesatuan sekerja juga menyatakan jumlah itu adil dan munasabah,” katanya kepada pemberita pada majlis Rumah Terbuka Deepavali Pertubuhan Keselamatan Sosial (Socso), Ahad.

Kula Segaran berkata demikian bagi mengulas kenyataan Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan bahawa pihaknya tidak gembira dengan cadangan gaji minimum yang diumumkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, ketika membentangkan Belanjawan 2019, Jumaat lalu.

Pada 5 September lepas, Putrajaya mengumumkan bahawa kadar gaji minimum seragam RM1,050 akan dilaksanakan di seluruh negara mulai Januari 2019. Kenyataan Kulasegaran tersebut diselar oleh ramai netizzen yang menganggap perkara tersebut seolah olah menyindir rakyat.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!