Nuh mengajak anaknya naik keatas kapal tetapi…

Orang-orang beriman masuk ke dalam bahtera dengan nama Tuhan, sama seperti umat Islam hari ini memulakan segala yang mereka lakukan, atas nama Tuhan.

“Masuklah ke dalamnya; dalam nama Tuhan akan menjadi jalannya dan pelabuhannya. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. Jadi ia berlayar bersama mereka di tengah-tengah gelombang seperti gunung … “(Quran 11:41)Nuh telah membina Bahteru itu menurut arahan Tuhan, dari papan dan paku, dan ia memelihara orang-orang percaya yang selamat dari banjir dan air yang keluar dari bumi. Kemudian pedalaman bumi bergerak dengan cara yang luar biasa, dan dasar lautan naik secara tiba-tiba menyebabkan ombak membanjiri bumi. Gelombang ini, setinggi gunung, semuanya terendam; mereka mengangkat bahtera itu, menjadikannya kelihatan rapuh seperti kotak lalat yang dilemparkan di lautan. Pembinaan ini, diperbuat daripada kayu, menjadi kapal keselamatan dan keselamatan, kerana penumpangnya mempunyai kepercayaan dan kepercayaan yang benar.

Dari tempatnya yang aman di atas bahtera itu, Nuh dapat melihat salah seorang anaknya terhanyut dengan air. Nuh berseru kepada anaknya, memohon dia untuk naik kapal dan meninggalkan orang-orang yang tidak percaya kepada nasib mereka. Namun, anak lelaki itu berfikir dari segi dunia ini, dan bukan dengan kepercayaan yang tulus kepada Tuhan. Dia menjawab bahawa dia akan membawa dirinya ke gunung, tidak pernah membayangkan bahawa gelombang boleh menelan gunung. Nuh memohon kepada anaknya mengatakan “tidak ada yang dapat menyelamatkan kamu pada hari ini kecuali rahmat Allah”. Anak itu enggan, dan dia tenggelam.

“Dan Nuh berseru kepada anaknya, yang telah memisahkan dirinya (terpisah), ‘Hai anakku! Mulailah dengan kami dan janganlah bersama orang-orang kafir. “Jawab anak lelaki itu, ‘Saya akan berpisah dengan gunung. Nuh berkata: ‘Pada hari ini tidak ada penyelamat dari Surat Keputusan Allah melainkan siapa yang dikasihani-Nya.’ Dan ada gelombang di antara mereka sehingga dia (anak lelaki) adalah antara yang tenggelam . “(Quran 11: 42-43)

Tamat Banjir
“‘Bumi! Keluarkan airmu, dan langit! Berhenti (hujan anda). ‘Air telah berkurang (dibuat untuk mereda) dan Keputusan (Tuhan) telah dipenuhi (kehancuran penduduk Nuh). Dan kapal itu terletak di Gunung Judi, dan dikatakan: ‘Bawa orang-orang yang melakukan kejahatan.’ “(Quran 11:44)Tidak seperti tradisi Kristian dan Yahudi Islam, tidak menyebut Nuh menghantar burung (bukan burung merpac atau burung gagak) untuk mencari tanah kering. Sebaliknya, pada perintah Tuhan, hujan berhenti dan airnya berhenti dari semua retak di bumi. Tenang kembali dan matahari mula bersinar. Banjir telah membersihkan bumi penyembahan berhala dan kafir. Tidak seorang pun yang tidak percaya kepada Tuhan tetap di bumi. Bumi menelan air dan bahtera itu bertumpu pada Gunung Judi (apa yang dipercayai pada hari ini bertempat di Turki).

Nuh adalah seorang Nabi dan pemimpin lelaki, tetapi dia juga seorang bapa. Dia berpaling kepada Tuhan dengan sedih dan menangis,

“Wahai Tuhanku! Sesungguhnya anakku adalah keluargaku! Dan janji anda adalah benar dan anda adalah Hakim yang paling adil. “(Quran 11:45)

Nuh teringat bahawa Tuhan telah berjanji untuk menyelamatkan keluarganya. Nuh tidak meragui perkataan atau janji Tuhan, tetapi dia mahu memahami. Demikianlah Allah mengajarkan Nuh sebuah pelajaran.Sebagai manusia kita menggunakan kata-kata yang bermaksud perkara-perkara tertentu, tetapi Tuhan sering dapat memberi mereka makna baru dan lebih lengkap. Sebagai contoh, doa perkataan pada mulanya bermaksud membuat permohonan kepada Tuhan, tetapi Islam datang dan memberi makna baru – ia menjadi doa ritual yang terbentuk lima kali sehari. Ketika kita menggunakan keluarga kata, kita memikirkan hubungan darah dan hubungan, dan Nuh memohon kepada Allah bahawa anaknya adalah keluarganya. Tuhan memberitahu Nuh bahawa anaknya pasti bukan sebahagian daripada keluarganya kerana dia beriman. Keluarga sejati adalah orang yang beriman kepada Allah.

“Dia berkata: ‘Oh Nuh! Sesungguhnya dia bukanlah keluargamu; Sesungguhnya perbuatannya itu tidak benar, maka janganlah kamu meminta kepada-Ku apa yang kamu tidak mengetahui. Saya memberi peringatan kepada kamu, supaya kamu tidak menjadi orang yang tidak mengenal Allah. “(Quran 11:46)

Nuh difahami. Beliau berkata;

“Wahai Tuhanku! Saya berlindung dengan Engkau dari meminta dari Engkau yang aku tidak tahu. Dan jika kamu tidak memaafkan aku dan mempunyai rahmat kepada-Ku, maka sesungguhnya aku akan menjadi orang yang rugi. “(Al-Quran 11:47)Nuh mengeluarkan haiwan, burung dan serangga dan mereka bertaburan di bumi. Nuh dan keluarganya (orang-orang mukmin) turun, yang mana Nuh menyentuh kepalanya ke tanah dalam sujud. Pada ketika ini Al-Quran dan riwayat nabi meninggalkan kisah Nabi Nuh. Kita tidak tahu bagaimana urusannya dengan orang-orangnya terus, dan kita tidak tahu apa yang berlaku kepada keluarganya. Apa yang dapat kita ketahui ialah ketika tidurnya, Nuh menarik anak-anaknya dekat kepadanya dan menyeru mereka untuk menyembah Satu Tuhan: Pencipta dan Penyeluruh Alam Semesta.

Nabi Muhammad bersabda:

“Apabila menjelang kematian, Nuh, mendekati, dia menasihatkan anak-anaknya: ‘Sesungguhnya saya akan memberi anda nasihat yang jauh, memerintahkan anda untuk melakukan dua perkara, dan memberi amaran kepada anda untuk melakukan dua perkara juga. Saya menuduh anda untuk mempercayai bahawa tidak ada tuhan melainkan Allah dan jika tujuh langit dan tujuh bumi diletakkan di satu sisi skala dan perkataan “tidak ada tuhan melainkan Allah” diletakkan di atas yang lain, yang terakhir akan lebih besar daripada bekas. Saya memberi amaran kepada anda untuk tidak bersekutu dengan rakan-rakan Allah dan terhadap kebanggaan. “(Sahih al Bukhari)

Kebanyakan orang Nuh menolak mesejnya, tetapi mesej itu kekal dalam hati dan minda umat Islam hingga ke hari ini. Kata-kata yang menghiburkan, dan harapan keselamatan Noah menyampaikan kepada anak-anaknya semasa hampit wafat, tetap menjadi kepercayaan seorang Muslim dan mengesahkan sikapnya terhadap Tuhan. Bagi Nabi Muhammad, semoga rahmat dan rahmat Allah ke atasnya, juga memberitahu kita bahawa Allah mengadakan perjanjian dengan orang-orang beriman: Jika kita tidak menyembah tuhan-tuhan lain selain Allah, maka Dia tidak akan menolak kita daripada syurga.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!