Pelajar memukul guru dengan kerusi, apakah ibubapa perlu disaman?

Sebelum ini telah kita dengar bahawa guru memukul pelajar hingga lebam dan sebagainya. sudah banyak guru yang telah ditangkap dan disaman kerana perbuatan mereka menghukum pelajar oleh ibu bapa yang terlalu sayangkan anak mereka sehingga menghalang guru dari menghukum anak mereka . Namun timbul pula kes guru dipukul pelajar dengan kerusi kayu hingga lebam teruk di kepala.LAPORAN MALAYSIA KINI.
Pelajar pukul guru, menteri mahu sekolah, jabatan bertindak tegas
Meneri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid mahu jabatan pendidikan daerah dan sekolah yang terlibat dalam insiden pelajar memukul guru dengan kerusi pada Jumaat lalu mengambil tindakan tegas agar perkara tersebut tidak berulang.

Katanya perbuatan itu tidak seharusnya berlaku di sebuah sekolah.

“Saya masih belum dapat laporan penuh berkaitan kes terbabit, jadi belum tahu keadaan sebenar yang menyebabkan perkara itu terjadi. Tetapi kalau mengikut peraturan sekolah, pelajar terbabit tetap bersalah kerana memukul guru,” katanya kepada pemberita di Padang Terap hari ini.Beliau ditemui selepas selepas perasmian persidangan perwakilan Umno bahagian Padang Terap yang disempurnakan oleh Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah yang juga pengerusi Umno Kedah.

Mengulas lanjut, Mahdzir berpandangan terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang bertindak di luar kawalan termasuk pengaruh teknologi maklumat dan persekitaran.

“Pengaruh-pengaruh ini berbahaya terutamanya dalam kalangan pelajar sekolah kerana ia boleh menyumbang kepada berlakunya kes-kes yang tidak diingini seperti kes murid pukul guru ini,” katanya.

Dalam kejadian 11 Ogos lalu, seorang guru wanita mengalami keretakan jari tangan selepas dipukul dengan kerusi oleh seorang pelajar tingkatan dua.

Pelajar tersebut dikatakan tidak puas hati selepas ditegur oleh guru berkenaan kerana menggunakan kata-kata kasar di dalam kelas.Kejadian tersebut sebenarnya berlaku sejak dari ogos tahun lepas lagi dan kini menjadi viral di media sosial . apa pandangan anda? apakah hukuman yang patut diberikan kepada pelajar atau ibubapa pelajar itu pula?

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!