Pengusaha stesen minyak mintak kerajaan buat harga siling penurunan harga minyak.

Akibat dari penularan wabak terbaru dan penyekatan perjalanan di seluruh dunia . Industri bahan api atau minyak kini terjejas teruk berikutan dengan kejadian tersebut dengan kejatuhan secara mendadak.

Dengan harga bahan api dijangka menurun lagi di tengah-tengah peperangan minyak global, Persatuan Peniaga Petrol Malaysia (PDAM) telah mencadangkan tingkat harga diperkenalkan untuk petrol dan diesel yang boleh memberi manfaat kepada anggotanya, pengguna dan kerajaan.Dalam satu laporan oleh Berita Harian, presiden PDAM, Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz berkata dengan tingkat harga, sebarang hasil dari kejatuhan harga minyak yang mendadak yang juga akan menjejaskan harga runcit bahan api boleh dikekalkan untuk kegunaan masa depan.

Dengan keadaan semasa sebagai contoh, di mana harga minyak mentah berada di sekitar AS $ 35 setong, petrol RON 95 perlu dijual pada harga RM1.32 seliter berbanding RM1.89 seliter sekarang. Siling harga semasa untuk petrol RON 95 adalah RM2.08 seliter, manakala RM2.18 seliter untuk diesel Euro 2M.“Daripada menurunkan harga sebanyak 57 sen seliter, kerajaan hanya dapat menurunkan lima atau 10 sen seliter, lebihan itu boleh disimpan oleh kerajaan untuk digunakan sebagai subsidi ketika harga minyak mentah melonjak ke tahap yang lebih tinggi di masa depan, “Kata Khairul Annuar.

“Pada masa yang sama, pengendali stesen minyak tidak ditangkap oleh penurunan mendadak dan masih dapat menyerap kerugian kerana ia tidak melibatkan kos yang tinggi [meningkat],” katanya. Presiden PDAM juga menegaskan bahawa industri stesen minyak boleh mengalami kerugian sehingga RM150 juta jika kerajaan mengurangkan harga minyak (petrol RON 95) sebanyak 57 sen liter, yang boleh menyebabkan stesen yang lebih kecil ditutup.

“Pendapatan kita sekitar 10 hingga 15 sen seliter. Jika turun atau meningkat sebanyak lima sen, misalnya, operasi kami tidak akan terjejas teruk. Ia juga adil kerana turun naik harga stabil dan tidak terlalu besar, “kata Khairul Annuar.


Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!