Peniaga dan orang ramai enggan menurut amaran yang diberikan kerajaan.

Orang ramai yang gagal mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuat kuasa tengah malam ini, boleh dikenakan hukuman penjara.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata kesalahan berkenaan boleh disabitkan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit.“Bagi kesalahan pertama, individu yang gagal mematuhi arahan boleh dipenjarakan tidak melebihi tempoh dua tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali.

“Kesalahan kedua atau berikutnya boleh dipenjarakan tidak melebihi lima tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali.

“Bagi kesalahan yang berterusan, individu berkenaan akan didenda RM200 bagi tiap-tiap kesalahan berterusan,” katanya dalam sidang media harian COVID-19, di sini hari ini.Dr Adham berkata, orang ramai perlu bertanggungjawab dan menjalankan peranan masing-masing bagi membantu kerajaan membendung penularan wabak COVID-19.

Meskipun pelbagai kaedah dan cara disarankan oleh kerajaan namun pada hari ini dilihat masih ramai yang ingkar dengan keputusan tersebut seperti yang berlaku di kedai makan yang telah diviralkan di media sosial. Netizen menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pengusaha restoran dan orang ramai yang berkunjung ke restoran tersebut dan melanggar arahan kerajaan meskipun palbagai amaran diberikan oleh kerajaan untuk mengawal pergerakan disebabkan koronavirus yang semakin menular di Malaysia.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!