Perhimpunan obses K-POP dimasjid Jamek dihalau polis. ” kehadiran saya tak menentang sebarang prinsip Islam” – peminat beragama islam.

PETALING JAYA: Perhimpunan awam untuk memberi penghormatan kepada bintang K-pop lewat Kim Jong-hyun dekat Masjid Jamek Kuala Lumpur berjalan lancar malam tadi walaupun campur tangan oleh polis.Catherine Tan, seorang pelajar Malaysia di Universiti London dan peminat setia Kim, menganjurkan perhimpunan itu tanpa permit.

Koresponden Asia melaporkan bahawa penghormatan jalanan berlangsung kira-kira 90 minit sebelum polis melangkah masuk dan dengan sopan meminta orang ramai bersurai kerana ia menyalahi undang-undang.

Ramai orang Muslim konservatif juga mengambil pandangan yang kurang jelas mengenai peristiwa itu kerana dua sebab.

Pertama, mereka melihat negatif fanatik yang ditunjukkan oleh beberapa peminat Kim dan, kedua, kematian Kim dengan bunuh diri tidak dianggap sebagai agama yang boleh diterima kerana membunuh diri dianggap dosa oleh kebanyakan orang Islam arus perdana.

Walaupun terdapat kritikan, jumlah orang Islam yang ramai di kalangan peminat yang menyertai acara tersebut.“Saya berada di sini untuk memberi penghormatan kepadanya. Saya tidak fikir kehadiran saya menentang sebarang prinsip Islam, “seorang remaja Muslim berusia 17 tahun, yang memilih untuk kekal tanpa nama, dipetik sebagai berkata oleh Koresponden Asia.

Acara itu dihadiri hampir 200 peminat berpakaian putih yang membawa belon, memberikan ucapan dan menyalakan lilin untuk menghormati Kim.

“Ia peluang dan usaha untuk membiarkan peminat mencari penutupan dan memberikan sedikit keselesaan,” Tan, 21, dipetik sebagai berkata.

Dia berkata ia adalah satu cara untuk memberitahu peminat bahawa mereka tidak bersendirian.

Kontroversi ringan mungkin membawa kesedaran yang meningkat tentang kemurungan dan mereka yang bunuh diri.

Menurut tweet dari jurnalis Sumisha Naidu, pusat hotline krisis Befrienders Kuala Lumpur menyaksikan e-mel daripada pemuda Malaysia bergelut dengan pemikiran membunuh hampir dua kali ganda selepas kematian Kim.

Kim, 27, meninggal dunia di sebuah hospital pada 18 Dis selepas dia ditemui tidak sedarkan diri di kediaman berservis di Seoul.

Korea Selatan merupakan sebuah masyarakat yang sangat kompetitif dengan salah satu daripada kadar bunuh diri tertinggi di dunia.perhimpunan ini dikutuk teruk oleh netizen kerana sanggup berbuat demikian kepada seseorang yang bunuh diri juga kafir sedangkan ribuan umat islam di Palestine dibunuh dengan kejam setiap hari . kenapa tidak menangis atau meratap?

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!