Ribuan pengguna CIMB kehilangan wang disedut Paypal jadi viral.

Hari ini digemparkan dengan kes CIMB dengan begitu mudah digodam oleh orang yang tidak bertanggungjawab dibongkarkan oleh seorang lelaki namun viral pula kes banyak akaun CIMB telah digodam dan disedut oleh Paypal oleh penggodam CIMB. Seorang lelaki telah memviralkan perkara tersebut dan telah melihat banyak kes yang sama berlaku di seluruh Malaysia oleh pengguna CIMB. Lelaki tersebut telah menulis amaran bagi pengguna CIMB dan apa yang berlaku terhadap dirinya dan menjadi viral di laman sosial.Saya CIMB * akaun Bank (Kad Debit tepat) telah tidak disengajakan digodam, dan sebagai akibatnya saya kehilangan hampir MYR 1500, dalam masa kurang dari 20 minit!

Modus operandi :
Tidak ada!
Tiada panggilan orang asing, tiada SMS, tiada WhatsApp, tiada apa-apa!

Perkara seterusnya yang saya tahu ialah saya mendapat SMS, memaklumkan bahawa Kad Debit saya (yang secara automatik dikaitkan dengan Akaun Simpanan saya), telah ditolak untuk beberapa Transaksi PayPal, yang berjumlah sehingga RM1500.Disebut CMIB * dengan segera.
Mereka melakukan apa yang mereka perlu; blok CIMB Clicks, Kad Debit, Kad Kredit dll.
Nasihat saya untuk membuat laporan polis serta laporan Pertikaian di cawangan terdekat pada hari kerja berikutnya.

Kes akan dikemukakan kepada Pengurusan Sengketa, dan akan diselesaikan dalam masa 45 hari bekerja. 45 hari kerja FFS !!

Memandangkan kejadian itu berlaku pada hari Jumaat, saya hanya boleh menarik balik wang saya pada hari Isnin depan! Penyelidikan dalam talian yang kecil di FB menunjukkan bahawa terdapat beberapa kes yang sama berlaku kepada beberapa pendeposit, seperti baru-baru ini minggu lepas!
Namun, CMIB * tidak dapat melakukan apa-apa untuk menghentikannya!

Petua & Pelajaran yang Dibina:

1. Gunakan Kad Kredit dan bukan Kad Debit. Sekiranya berlaku penipuan atau penipuan, sekurang-kurangnya wang anda sendiri tidak akan terjejas.2. Matikan fungsi Kad Debit, teruskan ke Kad ATM untuk mengeluarkan wang tunai sahaja.

3. JANGAN JIMAT BUTIRAN BANK ANDA DENGAN TRANSAKSI ONLINE (LAZADA, SHOPEE, PayPal, dll). Ini tidak berkaitan dengan kes saya, tetapi hanya berhati-hati dan berhati-hati dengan kawan saya.

4. Semak semua SMS dari bank, dan jika timbul sesuatu yang mencurigakan, hubungi bank dengan segera! Google nombor dan bukannya menggunakan mana-mana nombor yang muncul pada SMS.

5. Akhir sekali, Bertawakkal pada Allah .. Moga kita selalu berada di bawah lindunganNya dan dijauhkan dari malapetaka dan bencana ….

Dan, jika ada kejadian malang seperti ini terjadi pada anda, bermuhasabah dan redhalah … InsyaAllah ada rezki yg lebih baik ..Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!