Satu satunya motor 2 lejang yang dijual di Malaysia bernilai lebih RM45 ribu

Motosikal 2-stroke sememangnya digemari oleh rakyat Malaysia . Namun selepas penamatan Model 2 stroke terakhir iaitu 125z dan Modenas Dinamik . Ramai yang menyangkakan era 2 lejang sudah hilang di Malaysia. Namun lain pula jadinya apabila KTM telah menhidupkan kembali 2 stroke di Malaysia.

Tersembunyi disebalik KTM Duke 250 dan Duke 390 yang dilancarkan, motosikal enduro 2018 KTM 250 EXC TPI kini dijual di Malaysia dengan harga RM45,050, termasuk GST.Kuasa berasal dari enjin suntikan bahan api dua silinder 249 cc – pengeluaran siri yang pertama – yang menjadikan debut globalnya pada bulan Mac. KTM mendakwa teknologi Suntikan Pelabuhan Suntikan (TPI) secara drastiknya mengurangkan penggunaan bahan api, sambil menghapuskan keperluan untuk mencampur bahan api dengan minyak dua strok serta pelarasan karburetor. Penghantaran adalah kotak gear enam kelajuan dengan klac basah hidraulik. Kapasiti bahan api ialah sembilan liter, manakala berat basah adalah 103.5 kg tanpa bahan bakar.

Chasis, 250 EXC TPI mengendalikan kerangka rome-molybdenum steel frame dengan a WP Xplor 48 upside-down fork. Pelepasan tanah adalah 370 mm dengan ketinggian 960 mm, manakala sudut kepala stereng adalah 63.5 darjah dan roda jarak 1,482 mm.

Brek cakera Brembo depan dan belakang masing-masing berukuran 260 mm dan 220 mm, manakala perjalanan suspension masing-masing adalah 300 mm dan 310 mm depan dan belakang. Varian yang anda lihat di sini adalah edisi Enam Hari untuk memperingati Antarabangsa Enam Hari Enduro di Brive-la-Gaillarde, Perancis.KTM EXC TPI 250 ini dikatakan mempunyai top speed sekitar 140 – 160 kmj. KTM exc TPI mungkin agak mahal berikutan dengan teknologi baru TPI iaitu fuel injection 2 lejang yang tidak pernah digunakan mana mana pembuat motosikal sebelum ini . Kos EFI bagi 2 stroke adalah amat tinggi dan setakat ini hanya KTM sahaja yang berani mengeluarkan model EFI bagi 2 lejang. selain itu Honda telah patenkan Enjin 2 stroke EFI yang mungkin dijual dan dibina dalam masa terdekat. Adakah era 2 lejang bakal kembali??

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!