Surat Rasmi kerajaan dalam bahasa cina, netizen semakin bengang.

Kini pelbagai kontroversi dan provokasi telah berlaku di Malaysia. ianya terutama sekali berkaitan dengan soal isu perkauman antara kaum cina dan melayu yang kerap kali viral di laman sosial apabila terlalu banyak isu isu sensitif di Malaysia telah diserang oleh kaum cina seperti tulisan jawi dan beberapa lagi isu yang berkaitan dengan agama islam selain pelbagai papan tanda dan kedai makan juga menjadi kontroversi di Malaysia.Sebelum ini isu tulisan jawi langsung tidak ada didalam Malaysia namun semenjak kemunculan kerajaan Pakatan Harapan yang diterajui oleh pakatan dari parti DAP dan beberapa parti yang lain menyebabkan isu ini menjadi semaki serius apabila Dong Zong yang merupaka nyo kaum cina yang rasis telah menggesa kerajaan supaya membuang segala jawi dalam sukatan matapelajaran tertentu di Malaysia viral.

Meskipun ditegur keras oleh Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamed, Namun Dong Zong langsung tidak menghiraukan teguran tersebut malah masih bergiat aktif melakukan perhimpunan dan demonstrasi menentang perkara tersebut di Malaysia. Turut menjadi viral adalah lagu negaraku yang dilaungkan dalam bahasa cina dan bukan bahasa Melayuu yang membuatkan rakyat Malaysia mula berang dengan individu yang melakukan perkara tersebut.


Kini viral pula di laman sosial surat rasmi kerajaan yang dikeluarkan oleh Ministry of Finance atau kementerian kewangan yang ditulis dalam bahasa cina. Viralnya surat tersebut di laman sosial menyebabkan netizen sekali lagi tidak berpuas hati dengan perkara tersebut yang mengubah surat rasmi kerajaan kepada bahasa cina yang sebelun ini dikatakan sepatutnya dalam bahasa Malaysia.

Ianya menerima kecaman dari ramai netizen yang berpendapat bahawa perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku dan perkara tersebut semakin teruk apabila munculnya kerajaan yang berasaskan party DAP yang kerap kali melakukan kesalahan tersebut namun party komponen Pakatan Harapan yang lain hanya diam sahaja tanpa apa apa tindakan terhadap perkara tersebut.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!