Tun Mahathir dikutuk di negara sendiri, Namun rakyat jepun berebut ucapkan selamat tinggal di Jepun

Setelah menjadi Perdana menteri Malaysia , Tun Mahathir didatangi pelbagai kecaman dan kutukan oleh rakyat Malaysia yang mungkin terdiri dari golongan party pembangkang baru di Malaysia iaitu Barisan Nasional . Boleh diilihat di media sosial , sebarang keputusan Tun Mahathir sering kali dipersoalkan oleh cybertrooper yang seringkali mempersoalkan tindakan Tun Mahathir dan Pakatan Harapan.

Baru baru ini Tun Mahathir telah berkunjung ke Jepun dan bertemu dengan Perdana Menteri Jepun sendiri iaitu Shinzo Abe untuk melakukan beberapa urusan berkenaan dengan hal negara Malaysia dan Jepun kunjungan beberapa hari tersebut disambut baik oleh kerajaan Jepun yang turut menghormati Tun Mahathir yang dikatakan antara Pemimpin tertua di dunia yang memegang jawatan perdana menteri negara Malaysia.

Tun Mahathir juga berkunjung ke Jepun untuk meminta bantuan kewangan berupa pinjaman dari kerajaan Jepun yang telah diterangkan Astro Awani untuk mengawal hutang negara dan menjimatkan kos kos yang ditangnggung oleh kerajaan Pakatan Harapan hasil tinggalan dari kerajaan yang sebelumnya iaitu kerajaan Barisan Nasional.

Setelah kepulangan Tun Mahathir, viral di media sosial video sebelum kepulangan Tun Mahathir bahawa orang Jepun yang berada di kawasan kediaman sementara Tun Mahathir berlumba lumba untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Tun Mahathir yang bakal meninggalkan Jepun pada waktu itu. Kelihatan juga seluruh kakitangan hotel termasuk chef hotel tersebut turut turun untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Tun Mahathir.

Keadaan ini menurut netizen agak berbeza di Malaysia apabila Tun Mahathir kurang dihormati kerana perpecahan yang diakibatkan oleh pertukaran kerajaan dalam PRU 14 baru baru ini.

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!