Turunnya Adam ke bumi dan nafsu kecantikan wanita terawal dibumi.

Adam dan Hawa meninggalkan Surga dan memulakan nyawa mereka di bumi. Tuhan telah menyediakan mereka dalam pelbagai cara. Dia memberikan mereka pengalaman bergelut terhadap bisikan dan taktik Syaitan. Dia mengajar Adam nama segala-galanya dan mengarahkannya dalam sifat dan kegunaannya. Adam mengambil kedudukannya sebagai penjaga bumi dan nabi Allah.Adam, nabi Allah yang pertama bertanggung jawab untuk mengajar isterinya dan keturunannya bagaimana menyembah Tuhan dan mencari pengampunanNya. Adam menubuhkan undang-undang Tuhan dan berusaha untuk menyokong keluarganya dan belajar untuk menundukkan dan menjaga bumi. Tugasnya adalah untuk mengekalkan, memupuk, membina dan mengisi; dia akan membesarkan anak-anak yang akan hidup mengikut arahan Tuhan dan menjaga dan memperbaiki bumi.

Empat Anak Pertama Adam
Anak-anak Adam dan Hawa yang pertama, Qabil dan seorang kembar; tidak lama kemudian diikuti dengan Habil dan seorang lagi kembar. Adam dan keluarganya hidup dalam damai dan harmoni. Qabil dibajak bumi sementara Habil mengangkat ternakan. Masa berlalu dan majlis itu datang untuk anak-anak Adam untuk berkahwin. Sekumpulan sahabat Nabi Muhammad termasuk Ibnu Abbas dan Ibn Masud menyangkal bahawa perkawinan antara laki-laki satu kehamilan dengan wanita yang lain menjadi praktik di kalangan anak Adam. Oleh itu, kita tahu bahawa rancangan Allah untuk mengisi bumi termasuk setiap anak Adam yang berkahwin dengan adik kembar yang lain.

Nampaknya kecantikan telah memainkan peranan dalam tarikan lelaki dan wanita sejak awal. Qabil tidak berpuas hati dengan pasangan yang dipilih untuknya. Qabil mula iri hati saudaranya dan enggan mematuhi perintah bapanya dan, dengan berbuat demikian, dia tidak mematuhi Tuhan. Tuhan menciptakan manusia dengan kecenderungan yang baik dan buruk, dan perjuangan untuk melepaskan naluri pendahulu kita adalah sebahagian dari ujian-Nya untuk kita.Tuhan memerintahkan supaya setiap anak lelaki menawarkan korban. Penghakimannya akan memihak kepada anak lelaki yang tawarannya paling diterima. Qabil menawarkan bijirin terburuknya, tetapi Habil menawarkan ternakan terbaiknya. Tuhan menerima pengorbanan Habil, sehingga Qabil menjadi marah, mengancam untuk membunuh saudaranya.

“Dan (wahai Muhammad) bacakanlah kepada mereka (orang-orang Yahudi) kisah kedua anak Adam (Qabil dan Habil) dalam kebenaran; apabila masing-masing mempersembahkan korban kepada Tuhan, ia diterima dari yang lain tetapi tidak dari yang lain. Yang terakhir berkata kepada bekas; ‘Saya pasti akan membunuh kamu.’ “(Quran 5:27)

Habil menasihati saudaranya bahawa Allah akan menerima perbuatan baik dari orang-orang yang takut dan berkhidmat kepada-Nya, tetapi menolak perbuatan baik orang-orang yang sombong, egois dan tidak taat kepada Allah.

“Yang terdahulu berkata: ‘Sesungguhnya Tuhan menerima hanya dari orang-orang yang saleh. Jika kamu mengikat tanganku terhadap aku untuk membunuhku, aku tidak akan mengulurkan tanganku terhadapmu untuk membunuhmu, sebab aku takut kepada Allah; Tuhan manusia, jin dan semua yang ada. ‘”(Quran 5: 27-28)

Pembunuhan Pertama
“Jadi diri sendiri (keinginan asas) yang lain (yang terakhir) menggalakkannya dan membuatnya kelihatan adil pembunuhan saudaranya; dia membunuh dia dan menjadi salah seorang yang rugi. “(Quran 5:30)

Nabi Muhammad memberitahu kami bahawa Qabil menjadi marah dan memukul saudaranya di atas kepalanya dengan sekeping besi. Ia juga dikatakan dalam riwayat lain bahawa Qabil memukul Habil di atas kepala ketika dia sedang tidur.“Tuhan menghantar seekor gagak yang menggaruk tanah untuk menunjukkan kepadanya untuk menyembunyikan mayat saudaranya. Dia (pembunuh) berkata: ‘Celakalah saya!

Adakah saya tidak dapat menjadi seperti gagak ini dan menyembunyikan mayat saudara saya? ‘Kemudian dia menjadi salah seorang yang menyesal. “(Quran 5:31)

Adam telah hancur; dia telah kehilangan kedua anak lelaki yang pertama dan kedua. Satu telah dibunuh; yang lain dimenangkan oleh musuh terbesar manusia – Syaitan. Dengan sabar, Adam berdoa untuk anaknya, dan terus menjaga bumi. Dia mengajar banyak anak dan cucu tentang Tuhan. Dia memberitahu mereka tentang pertemuannya dengan Syaitan dan menasihatkan mereka untuk berhati-hati dengan helah dan skema Syaitan. Tahun dan tahun berlalu, dan Adam semakin tua dan anak-anaknya tersebar di seluruh dunia.

Kematian Adam
Semua manusia adalah anak Adam. Dalam satu riwayat, Nabi Muhammad memberitahukan kepada kita bahawa Tuhan menunjukkan Adam keturunannya. Adam melihat cahaya yang indah di mata Nabi Daud dan menyayanginya, maka ia berpaling kepada Allah dan berkata: “Ya Tuhan. Berikan dia empat puluh tahun dari hidup saya. “Tuhan memberikan Adam permintaannya, dan ia ditulis dan dimeteraikan.

Jangka hayat Adam sepatutnya 1000 tahun tetapi selepas 960 tahun Malaikat kematian datang kepada Adam. Adam terkejut dan berkata “tetapi saya masih mempunyai 40 tahun untuk hidup”. Malaikat kematian mengingatkannya tentang hadiahnya 40 tahun kepada keturunannya yang dikasihi, Nabi Daud, tetapi Adam menafikannya. Ramai, bertahun-tahun kemudian, Nabi Muhammad SAW yang terakhir berkata: “Adam menafikan supaya anak-anak Adam menafikan, Adam lupa dan anak-anaknya lupa; Adam membuat kesilapan dan anak-anaknya membuat kesilapan. “(At-Tirmidhi)

Dalam bahasa Arab, perkataan untuk manusia adalah manusia dan berasal dari akar kata nisyan untuk dilupakan. Ini adalah sebahagian daripada sifat manusia, umat manusia lupa, dan apabila kita lupa kita menafikan dan menolak. Adam kemudian diserahkan kepada kehendak Allah dan meninggal dunia. Para Malaikat turun dan membasuh tubuhnya Nabi Adam beberapa kali ganjil; mereka menggali kubur dan menguburkan tubuh bapa manusia, Adam.

Pengganti Adam
Sebelum kematiannya Adam mengingatkan kepada anak-anaknya bahawa Tuhan tidak akan meninggalkan mereka sendiri atau tanpa bimbingan. Dia memberitahu mereka bahawa Tuhan akan menghantar nabi-nabi lain dengan nama, sifat dan mukjizat yang unik, tetapi mereka semua akan menyeru kepada perkara yang sama – penyembahan Tuhan Yang Maha Esa. Adam melantik penggantinya sebagai anaknya, Seth.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!