Turunnya Nabi Adam Ke Bumi

Islam menolak konsep Kristian dosa asal dan tanggapan bahawa semua manusia dilahirkan sebagai orang berdosa kerana perbuatan Adam. Allah berfirman dalam Al-Quran:

“Dan tidak ada pembawa beban akan menanggung beban yang lain.” (Quran 35:18)

Setiap manusia bertanggungjawab atas tindakannya dan dilahirkan murni dan bebas dari dosa. Adam dan Hawa melakukan kesilapan, mereka bertaubat dengan tulus dan Tuhan dalam kebijaksanaan-Nya yang tidak terhingga memaafkan mereka.

“Kemudian kedua-duanya memakan pokok itu, dan bahagian-bahagian peribadi mereka muncul kepada mereka, dan mereka mula melekat pada diri mereka daun-daun dari Syurga untuk penutup mereka. Demikianlah Adam tidak taat kepada Tuhannya, maka dia sesat. Kemudian Tuhannya memilih dia, dan memalingkan kepadanya dengan pengampunan dan memberinya petunjuk. “(Quran 20: 121-122)Umat ​​manusia mempunyai sejarah yang panjang untuk melakukan kesilapan dan melupakannya. Walau bagaimana pun, bagaimana mungkin Adam telah melakukan kesalahan itu? Kenyataannya adalah bahawa Adam tidak mempunyai pengalaman dengan bisikan dan paksaan Setan. Adam telah melihat keangkuhan Syaitan apabila dia enggan mengikuti perintah Tuhan; Dia tahu bahawa Syaitan adalah musuhnya tetapi tidak mempunyai kebiasaan dengan cara menentang skenario dan skema Syaitan. Nabi Muhammad memberitahu kami:

“Mengetahui sesuatu tidak sama seperti melihatnya.” (Saheeh Muslim)

Tuhan berkata:

“Maka dia (Syaitan) menyesatkan mereka dengan penipuan.” (Quran 7:22)

Tuhan menguji Adam agar dia dapat belajar dan memperoleh pengalaman. Dengan cara ini Allah menyiapkan Adam untuk peranannya di bumi sebagai penjaga dan nabi Allah. Dari pengalaman ini, Adam belajar pengajaran yang hebat bahawa Syaitan licik, tidak bersyukur dan musuh manusia yang diselamatkan. Adam, Hawa dan keturunan mereka mengetahui bahawa Iblis menyebabkan pengusiran mereka dari syurga. Ketaatan kepada Tuhan dan permusuhan terhadap Syaitan adalah satu-satunya jalan kembali ke Syurga.Allah berfirman kepada Adam:

“Turunkan kamu (ke atas bumi), kamu semua bersama-sama, dari Syurga, sebahagian kamu adalah musuh bagi sebahagian yang lain. Maka jika datang kepadamu petunjuk dariKu, sesiapa yang menurut petunjukKu, tidak akan tersesat, dan tidak akan jatuh ke dalam kesusahan dan kesengsaraan. “(Quran 20: 123)

Al-Quran memberitahu kita bahawa Adam kemudian menerima dari Tuhannya beberapa perkataan; satu doa untuk berdoa, yang memohon pengampunan Tuhan. Ucapan ini sangat indah dan boleh digunakan ketika meminta pengampunan dosa Tuhan.

“Tuhan kami! Kami telah menganiaya diri kita sendiri. Jika kamu tidak memaafkan kami dan tidak memberikan kepada kami Rahmat-Mu, tentulah kami akan menjadi orang-orang yang rugi. “(Quran 7:23)

Umat ​​Manusia terus melakukan kesalahan dan melakukan kesalahan, dan melalui mereka kita hanya membahayakan diri kita sendiri. Kesalahan dan kesilapan kita tidak dirugikan, dan tidak akan merosakkan Tuhan. Sekiranya Allah tidak memaafkan kami dan menaruh belas kasihan kepada kami, maka sesungguhnya kami adalah orang-orang yang rugi. Kita perlukan Tuhan!

“Di bumi ini akan menjadi tempat kediaman bagi kamu dan kesenangan, untuk suatu masa.” Dia berkata: “Di dalamnya kamu akan hidup dan di dalamnya kamu akan mati, dan daripadanya kamu akan dibawa keluar (dibangkitkan).” 7: 24-25)Adam dan Hawa meninggalkan syurga dan turun ke bumi. Keturunan mereka bukanlah salah satu degradasi; sebaliknya ia adalah bermaruah. Dalam bahasa Inggeris kita biasa dengan perkara-perkara yang sama ada secara tunggal atau jamak; ini tidak berlaku untuk bahasa Arab. Dalam bahasa Arab ada singular, maka kategori nombor tatabahasa tambahan menunjukkan dua. Plural digunakan selama tiga dan lebih.

Apabila Allah berfirman: “Tunduklah kamu, kamu semua” Dia menggunakan perkataan untuk jamak yang menunjukkan bahawa dia tidak bercakap kepada Adam dan Hawa sahaja tetapi Dia merujuk kepada Adam, isterinya dan keturunannya – manusia. Kami, keturunan Adam, tidak termasuk dalam dunia ini; kita berada di sini untuk sementara waktu, seperti yang ditunjukkan oleh kata-kata: “untuk seketika.” Kita tergolong di akhirat dan ditakdirkan untuk mengambil tempat kita sama ada di Syurga atau Neraka.

Kebebasan untuk Pilih
Pengalaman ini merupakan pelajaran penting dan menunjukkan kehendak bebas. Sekiranya Adam dan Hawa tinggal di bumi, mereka perlu menyedari akan cara-cara dan skema Syaitan, mereka juga perlu memahami akibat buruk dosa, dan Mercy dan Pengampunan Tuhan yang tidak terhingga. Tuhan tahu bahawa Adam dan Hawa akan makan dari pokok itu. Dia tahu bahawa Iblis akan menghalang mereka tidak bersalah.Adalah penting untuk memahami bahawa, walaupun Tuhan tahu hasil kejadian sebelum mereka berlaku dan membenarkan mereka, dia tidak memaksa perkara berlaku. Adam mempunyai kehendak bebas dan menanggung akibat perbuatannya. Umat ​​manusia mempunyai kehendak bebas dan dengan itu bebas untuk tidak taat kepada Tuhan; tetapi ada akibatnya. Allah memuji orang-orang yang taat kepada perintah-perintah-Nya dan menjanjikan mereka pahala yang besar, dan Dia mengutuk orang-orang yang mendurhakainya dan memperingatkan mereka untuk berbuat demikian.

Di mana Adam dan Hawa turun
Terdapat banyak laporan tentang subjek di mana di bumi Adam dan Hawa turun, walaupun tidak seorang pun dari mereka datang dari Quran atau Sunnah. Oleh itu, kita memahami bahawa lokasi keturunan mereka adalah sesuatu yang tidak penting, dan tidak ada manfaat dalam pengetahuan ini yang kita miliki.

Namun kita tahu bahawa Adam dan Hawa turun ke bumi pada hari Jumaat. Dalam tradisi yang diriwayatkan untuk memaklumkan kepada kita betapa pentingnya Jumaat, Nabi Muhammad SAW, semoga belas kasihan dan rahmat Allah di atasnya, berkata:

“Hari-hari terbaik di mana matahari telah bangkit pada hari Jumaat. Pada hari ini Adam diciptakan, dan pada hari ini ia turun ke bumi. “(Saheeh Al-Bukhari)Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!