(video) Lelaki berbalas pantun sewaktu order MC Donald jadi viral.

McDonald’s adalah sebuah syarikat makanan segera Amerika yang diasaskan pada tahun 1940 sebagai sebuah restoran yang dikendalikan oleh Richard dan Maurice McDonald, di San Bernardino, California, Amerika Syarikat. Mereka menghidupkan semula perniagaan mereka sebagai pendirian hamburger, dan kemudian menjadikan syarikat itu sebagai francais, dengan logo Golden Arches diperkenalkan pada tahun 1953 di lokasi di Phoenix, Arizona. Pada tahun 1955, Ray Kroc, seorang ahli perniagaan, menyertai syarikat tersebut sebagai ejen francais dan terus membeli rantai dari saudara-saudara McDonald’s. McDonald’s mempunyai ibu pejabat asalnya di Oak Brook, Illinois, tetapi memindahkan ibu pejabatnya ke Chicago pada awal tahun 2018.

McDonald’s adalah rantaian restoran terbesar di dunia dengan pendapatan, melayani lebih daripada 69 juta pelanggan setiap hari di lebih dari 100 buah negara di sekitar 36.900 kedai pada 2016. Walaupun McDonald’s paling terkenal dengan hamburger, burger cheeseburger dan kentang goreng, mereka juga memaparkan produk ayam, barangan sarapan, minuman ringan, susu tepung, bungkus, dan pencuci mulut. Sebagai tindak balas kepada perubahan selera pengguna dan tindak balas negatif kerana ketidaknakanan makanan mereka, syarikat telah menambah menu salad, ikan, smoothies, dan buah-buahan. Pendapatan Perbadanan McDonald’s berasal daripada sewa, royalti, dan yuran yang dibayar oleh francais, serta jualan di restoran yang dikendalikan oleh syarikat. Menurut laporan BBC yang diterbitkan pada tahun 2012, McDonald’s adalah majikan swasta kedua terbesar di dunia (di belakang Walmart) dengan 1.9 juta pekerja, 1.5 juta di antaranya bekerja untuk francais.

Baru baru ini viral tentang Starbucks yang membuat promosi di Kelantan yang menjadi viral menyebabkan sebuah francais Starbucks di kelantan dikunjungi orang ramai dan mendapat pelanggan yang beratur panjang untuk mendapatkan starbucks coffee yang bernilai rm0.20 sen setiap pembelian kedua.

Namun kali ini viral pula francais MC Donalds apabila beberapa orang lelaki membuat pesanan di sebuah restoran Mc Donalds sambil berpantun dan dilayan baik dengan pekerja restoran tersebut yang turut berpantun yang menjadi viral di laman sosial dan dipuji oleh netizen kerana melayan kerenah pelanggan dengan baik.

Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!