(video) Proton SUV X70 dilancarkan

KUALA LUMPUR: Harga kereta kebangsaan negara Proton X70 yang sangat dinanti-nantikan oleh Proton, akhirnya telah diumumkan dan bermula pada harga RM100,000.Standard 2WD (pacuan dua roda) berharga RM99,800; RM109,800 (Eksekutif 2WD); RM115,800 (Eksekutif AWD – all-wheel drive); dan RM123,800 (Premium 2WD).Semua harga berada di jalan, tanpa insurans. Dalam industri pertama, harga adalah sama di semua negeri termasuk Sabah dan Sarawak.



Dr Mahathir, dalam ucapannya berkata beliau berharap kerjasama antara Proton Holdings Bhd dan kerjasama Geely Holdings Group (Proton-Geely) akan menghasilkan kereta yang benar-benar di Malaysia pada masa akan datang.
Sejak berganding dengan Geely, Proton telah membuat kemajuan termasuk pelancaran kenderaan utiliti sukan pertama, X70.

“Sudah tentu kereta ini tidak direka dan dibina oleh Proton sepenuhnya tetapi untuk berjalan pantas, anda perlu memotong sudut,” katanya, lapor Bernama.

Hadir ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Darell Leiking dan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dr Li Chunrong.

Walau bagaimanapun, Dr Mahathir berkata Proton perlu terus membuat kemajuan dan mengambil bahagian dalam membangunkan model baru.



Ini adalah SUV yang paling dinanti-nantikan dalam sejarah automotif Malaysia, dengan lebih daripada 10,000 tempahan yang diterima pada akhir bulan Oktober 2018.

Model ini merupakan kerjasama pertama antara Proton dan pembuat kereta Geely China.




Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!