(video)Duit lesap secara misteri dalam akaun bank, netizen tuduh kakitangan bank.

#kualalumpur Viral di media sosial apabila seorang wanita menangis teresak esak apabila sejumlah wang yang bernilai RM1000 yang ditunggunya sejak dari tahun lalu lesap begitu sahaja kerana akaun bank beliau telah digodam oleh individu yang tidak bertanggungjawab dan memindahkan wang tersebut kedalam akaun lain .Didalam video yang berdurasi lebih 17 minit tersebut, wanita tersebut menerangkan bahawa beliau telah membuat permohonan untuk mendapatkan bantuan perniagaan daripada seorang menteri besar sejak dari tahun lepas dan akhirnya berjaya mendapatkan cek bantuan tersebut dan seterusnya memasukkan jumlah wang cek tersebut kedalam akaun peribadinya.

Namun beberapa hari kemudiaan, wanita tersebut terkejut kerana wang yang diterima telahpun dipindahkan kedalam akaun seorang wanita setelah beberapa kali ulang alik ke bank CIMB , AMBANK dan balai polis bagi ingin menyelesaikan masalah yang dihadapinya . Menurut pihak bank, pihak bank tidak dapat memberikan apa apa butiran mengenai akaun tersebut meskipun wanita itu berjaya mendapatkan laporan polis.

Harian Metro menjelaskan bahawa kes tersebut sedang disiasat oleh pihak berkuasa.Mangsa, Norshamili Osman, 41, mendakwa dia memasukkan wang RM1,000 ke dalam akaun bank miliknya yang diperoleh hasil pemberian kerajaan Negeri Sembilan sebagai bantuan perniagaan 11 April lalu.

Katanya, dia cuba mengeluarkan wang di sebuah cawangan bank di Lukut, Port Dickson, Negeri Sembilan.

“Dia terkejut apabila mendapati baki akaun banknya hanya tinggal RM25.

“Saya merujuk perkara itu dengan kakitangan bank namun dimaklumkan duit itu dipindahkan ke akaun individu lain melalui sistem perbankan dalam talian.

“Saya berasa pelik bagaimana proses pemindahan wang boleh berlaku sedangkan akaun itu sudah lama tidak digunakan,” katanya.

Norshamili berkata, dia diarahkan pihak bank supaya membuat laporan polis untuk tindakan lanjut.

“Berdasarkan pemeriksaan bank, wang RM1,000 itu dipindahkan ke akaun milik seorang wanita.


“Sebelum ini, saya pernah mendengar cerita rakan yang memberitahu duitnya hilang, tetapi tidak menyangka perkara itu terjadi kepada diri sendiri,” katanya.

Sementara itu, rakan Norshamili, Holma Abdul Aziz, 46, berkata, dia kerugian RM1,600 apabila wang dipinjam daripada rakannya yang dimasukkan ke dalam akaun bank turut lesap.

“Rakan memasukkan wang RM2,000 ke dalam akaun bank pada 2 Mac lalu sebelum saya mengeluarkan RM400 pada hari sama.

“Bagaimanapun, saya terkejut apabila mendapati baki hanya tinggal RM29 ketika mahu mengeluarkan wang di cawangan bank itu,” katanya.

Holma berkata, pihak bank memaklumkan wang itu dipindahkan ke dalam akaun milik seorang lelaki melalui sistem perbankan dalam talian.“Saya tidak pernah membuka akaun untuk perbankan dalam talian menggunakan akaun bank berkenaan. Bagaimana transaksi pemindahan boleh dilakukan melalui proses itu?

“Ketika ini, pihak bank cuma memaklumkan pihaknya sedang mengumpul maklumat berhubung kejadian itu sebaik saya membuat laporan di Balai Polis Lukut untuk tindakan lanjut,” katanya.

Menurut netizen di ruangan komen . kes tersebut dikatakan berkemungkinan besar adalah angkara kakitangan atau staff bank sendiri. Akan tetapi tidak pasti perkara tersebut kerana siasatan masih dijalankan
Diharap pihak berkuasa dapat menyiasat perkara tersebut secepat mungkin. – ALert TV
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!