(video)Syed Saddiq hampir menangis dihentam teruk di Al Jazeera.

Ia telah digambarkan sebagai Game of Thrones politik: dua minggu pergolakan politik yang memalukan, yang dicetuskan oleh peletakan jawatan minggu lalu Perdana Menteri berusia 94 tahun Mahathir Mohamad selepas gabungannya runtuh.

Setelah dipulihkan sebagai perdana menteri sementara oleh raja, Mahathir seolah-olah bersedia untuk membentuk kerajaan baru yang mungkin telah mengetepikan penggantinya yang ditunjuk oleh Anwar Ibrahim. Tetapi tidak lama kemudian, Mahathir dan Anwar sekali lagi bersatu dalam usaha untuk membentuk kerajaan baru, hanya untuk mencari diri mereka di luar mencari seperti orang lain – Muhyiddin Yassin – telah diangkat sebagai perdana menteri kelapan Malaysia.Muhyiddin disokong oleh Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang ditangkap oleh skandal 1MDB – parti besar Mahathir yang digulingkan dalam pilihan raya 2018 di tengah kemarahan terhadap apa yang dikenali sebagai skandal 1MDB.

Syed Saddiq, yang merupakan seorang menteri kabinet dalam kerajaan Mahathir, berkata apa yang kita lihat di Malaysia adalah pembentukan sebuah “kerajaan pintu belakang tidak sah”.

“Fakta bahawa tanpa pengetahuan Dr Mahathir bahawa rakan-rakannya sendiri memutuskan untuk bekerjasama dengan kleptokrat global yang terkenal untuk membentuk kerajaan pintu belakang dan untuk menurunkan kerajaan Pakatan Harapan yang dipilih secara demokratik, saya fikir ia adalah hari yang benar-benar menyedihkan bagi rakyat Malaysia demokrasi, “kata Saddiq.Mahathir telah dituduh oleh beberapa pencerobohan politik di Malaysia sendiri, dengan gagal mengekalkan ikrarnya untuk menyerahkan kuasa kepada Anwar. Tidak ada garis masa yang jelas untuk penggantian itu, ramai yang percaya bahawa Mahathir tidak akan memenuhi janjinya.

Tetapi Saddiq berkata ada perjanjian untuk menyerahkan kuasa kepadanya.“Terdapat persetujuan untuk memberi ruang kepada Dr Mahathir untuk mentadbir dan apabila tiba masa yang tepat, untuk menyerahkan kuasa kepada Anwar, dan perjanjian itu adalah selepas APEC,” kata Saddiq.

“Sekiranya Mahathir benar-benar gila, dia hanya dapat kekal sebagai perdana menteri … Sebaliknya dia melangkah, nurani moralnya bersih, dan dia masih berjuang untuk memastikan kerajaan yang dipilih secara demokratik akan berkuasa kerana orang, “katanya.

Dalam Temuduga Khas Al Jazeera ini, Ahli Parlimen Syed Saddiq membela politik Malaysia, Mahathir Mohamad.Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!