Yamaha RZV4 RD500 dijumpai dalam kotak, Masih tidak pernah digunakan

RD500 Yamaha adalah sesuatu yang hebat pada hari apabila ia dibebaskan pada tahun 1985. Enjin enjin 500cc V4 yang sama dengan yang digunakan pada jentera 2 lejang 500cc Grand Prix era yang ditunggangi oleh Eddie Lawson. Pada hari ini, Harga jentera ini kondisi yang terbaik akan mencapai RM100,000.
Contoh dalam kondisi yang terbaik adalah seperti apa yang berada dalam kotak ini yang ditemui di Australia bernilai lebih RM100,000. Turut terfikir Bagaimana lah seseorang dapat melupakan jentera seperti ini yang masih berada didalam kotak asalnya dan, tidak pernah disentuh sejak pertengahan tahun 80-an?

The RD500LC (Race Developed 500CC Liquid Cooled motors) menggunakan konfigurasi enjin 50 darjah, twin-crankshaft V4. Injap kuasa ekzos Yamaha YPVS yang dipautkan dikawal oleh satu unit elektronik dan servo motor dan direka bentuk untuk memberikan jalur kuasa yang lebih luas. Enjin ini juga mempunyai injap reed intake yang tidak seperti pelumba YZR500 yang menggunakan rotary valve. reed valve RD500 menggunakan dua konfigurasi yang berbeza, silinder yang lebih rendah disalurkan melalui reed yang dipasang pada crankcase enjin; manakala reed valve pasanya silinder atas dipasang terus pada silinder.

Keempat-empat karburator Mikuni adalah dipasang melalui manifold 90 darjah untuk memberikan kuasa kepada enjin tersebut. exzos RD500 bahagian bawah keluar seperti biasa dari bawah tetapi paip atas menyeberang satu sama lain hanya di belakang pelabuhan ekzos untuk mengekalkan panjang yang betul.
Crankshafts dua gear diarahkan terus ke klac, manakala crankshaft hadapan juga memacu aci pengimbang kaunter yang dipasang di antara kedua-dua crankshafts. Aci balas, yang luar biasa pada dua lejang, membantu dengan getaran enjin redaman. Enjin disejukkan oleh penyejukan cecair terkawal termostatik, kipas elektrik tambahan yang dipasang di belakang pemotongan radiator pada suhu kerja yang agak tinggi tetapi boleh diterima (contohnya apabila bergerak dalam lalu lintas).

Pelinciran adalah melalui suntikan langsung ke dalam manifold masuk menggunakan sistem pam Autolube Yamaha. Biasanya dikawal pada enjin dua lejang lain dengan kedudukan pendikit, pam minyak enjin dikawal oleh motor servo YPVS memastikan bahawa bekalan minyak tidak dimatikan pada revolusi enjin yang tinggi.
Comments

comments

Reply

error: Content is protected !!